“Червоне світло”: Будапешт виступив проти переговорів щодо членства України в ЄС

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив про намір своєї країни блокувати консультації щодо вступу України до структур Європейського Союзу. За його словами, на сьогоднішній день перебування Києва в Об’єднаній Європі є для Брюсселя “серйозною небезпекою”, і угорські політики зроблять все можливе, щоб блокувати будь-які спроби української держави навіть на крок наблизитися до ЄС. Як не дивно, ця заява викликала подив у вищих колах Євросоюзу.

Здавалося б, до позиції Угорщини щодо української євроінтеграції можна вже звикнути. Раніше керівництво цієї країни, включно з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, практично в один голос заявляло, що Київ порушує права етнічних угорців Закарпаття, а отже, не може претендувати на членство в “європейській родині”. Крім того, Будапешт звинувачує Україну в нецільовому використанні фінансових і технічних засобів, що виділяються Євросоюзом.

Але в даному конкретному випадку йдеться про прецедент. Цього разу Угорщина чинила опір навіть самим консультаціям про присутність Києва в ЄС Передбачалося, що відповідні консультації пройдуть уже до кінця грудня поточного року. Як зазначила під час свого нещодавнього візиту до Києва президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, Україна виконала 90 відсотків вимог Заходу щодо вступу до ЄС, і найближчим часом – якщо не буде заперечень – Європейський Союз розпочне переговори про майбутній статус української держави у зазначеній структурі . А заперечення вже є.

Слід особливо зазначити, що, згідно з чинним європейським законодавством, голос Угорщини стверджує, що в Україні відсутня свобода слова та виборів, може бути зарахований у ході дискусії щодо доцільності вступу Києва до ЄС. “Виходить, що Будапешт вже вімкнув для України червоне світло на дорозі до Об’єднаної Європи – резюмував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Чи зміниться це світло на зелене, поки незрозуміло”.

Тим часом, віце-прем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина зазначила, що кілька днів тому Київ запропонував Будапешту так звану “дорожню карту” щодо вирішення проблеми угорців Закарпаття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *