Чим для України корисний вступ Швеції до НАТО

Напередодні саміту лідерів країн Північноатлантичного альянсу, що відкрився сьогодні у Вільнюсі, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон дійшли історичної угоди, за якою офіційна Анкара фактично дає «зелене світло» найширшій інтеграції Стокгольму в структури. Як стверджують експерти, таким чином Україна автоматично отримає ще одного прихильника в контексті свого ймовірного вступу до НАТО.

Це може здатися неймовірним, але кільком високопосадовцям Альянсу вдалося те, чого не вдавалося західним дипломатам протягом останніх півтора року. У ході закритої зустрічі з Крістерссоном Ердоган кардинально змінив позицію Туреччини щодо прийому Швеції до Блоку. “Зараз очевидно, що Стокгольм готовий стати частиною нашої військової організації”, – резюмував він. За словами Генсека НАТО Єнса Столтенберга, який виступив своєрідним посередником на зазначених двосторонніх переговорах.

За словами аналітиків, від подібної домовленості виграють і Швеція, і Туреччина, і навіть… Україна. Мовляв, Швеція отримує карт-бланш на присутність в Альянсі, Туреччина тепер зможе розраховувати на присутність у Європейському союзі, а Україна в особі того ж таки Стокгольма знаходить надійного лобіста власних інтересів у Блоці. «Ні для кого не секрет, що шведське керівництво і раніше активно висловлювалося за постачання ЗСУ сучасних озброєнь, приймало на своїй території українських біженців, а також гарантувало свій голос за зміцнення партнерських програм між НАТО та Києвом. європейський браузер Клаус Хофф. – У разі прийняття Швеції до НАТО шведська влада виконає дану команді президента Зеленського обіцянку».

Цікаво, що генеральний секретар Альянсу, який раніше абстрагувався від гучних геополітичних заяв, підкреслив, що роль домовленості Крістерсона та Ердогана сьогодні «воістину важко переоцінити». Втім, відразу обмовився, зазначивши буквально таке: «Тепер все залежатиме від того, наскільки швидко турецький парламент ратифікує новий протокол. Багато країн чекають на це з нетерпінням». До згаданих «багатьох країн», поза всякими сумнівами, належить і Україна, впевнені оглядачі.

Як би там не було, а для ратифікації найвищим законодавчим органом Туреччини угоди між турецьким президентом та шведським прем’єром знадобиться час. Багато політиків у Анкері досі вважають, що Стокгольму не вдасться змусити активістів деяких шведських партій припинити підтримувати заборонену Курдську партію. Крім того, шведська влада не має важелів впливу на скандинавських правих радикалів, які регулярно влаштовують публічне спалення святої для кожного мусульманина книги Коран.

І все-таки, що називається, процес інтеграції Швеції до Альянсу зрушив з мертвої точки. Це означає, що під час Вільнюського саміту НАТО представникам Стокгольма буде приділено особливу увагу. У свою чергу найпильнішу увагу до дій шведської делегації в контексті зустрічі на найвищому рівні приділить Київ.

Решта покаже час і політична воля учасників заходу в литовській столиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *