Чим закінчиться протистояння КНР та Тайваню?

Напередодні Китай офіційно оголосив про намір тимчасово закрити повітряний простір у Східно-китайському морі на північ від Тайваню. Крім того, за деякими даними, Пекін направив у вказаний регіон понад 70 літаків та військових кораблів. Як вважає влада США, в найближчому майбутньому КНР здійснить спробу захоплення острова.

Про ймовірний «акт агресії» з боку Китайської Народної Республіки щодо Тайбея заявив і чинний глава тайванського МЗС Джозеф Ву. «Материковий Китай демонструє свою армійську міць у безпосередній близькості до нашої території, – зазначив, зокрема, він. – Це явно створює напруженість у всьому азіатсько-тихоокеанському регіоні».

Очевидно, під словосполученням про демонстрацію «армійської могутності» КНР пан Ву мав на увазі проведення китайською армією регіональних військових навчань під кодовою назвою «Об’єднаний гострий меч». У зазначених навчаннях дійсно брала участь велика кількість бойових одиниць ВПС, ВМС та наземних підрозділів Народно-визвольної армії Китаю («НОАК» – офіційна назва китайських збройних сил, – Ред.).

«Проблема полягає в тому, що на сьогоднішній день деякі структури НВАК залишилися біля безпосереднього адміністративного кордону з Тайванем навіть після завершення навчань, – наголосив американський політичний оглядач Джеффрі Піттерс. – У зв’язку з цим можна припустити, що рано чи пізно Пекін розпочне бойові дії проти Тайбея. Тоді для захисту Тайваню знадобляться сили міжнародної коаліції».

Передбачається, що відповідну коаліцію очолять Сполучені Штати Америки. Раніше повідомлялося про те, що Вашингтон уже розпочав переговори з Канберрою, Манілою, Токіо та Сеулом щодо можливості зміцнення американських військових баз. А також – участі збройних сил Австралії, Філіппін, Японії та Південної Кореї у ймовірних зіткненнях з КНР в районі Азіатського континентального шельфу.

Слід особливо відзначити, що влада Китаю не схильна посилювати і так непросту ситуацію. Нинішній лідер КНР Сі Цзіньпін у властивій йому манері зазначив буквально таке: «Пекін не збирається дестабілізувати обстановку будь-де». І додав, що жодного конфлікту між тим самим Пекіном та Тайбеєм немає.

Цю сентенцію можна зрозуміти. Острів Тайвань (Китайська Республіка Тайвань) розглядається керівництвом КНР як невід’ємна частина Китаю. У Пекіні впевнені, що незабаром Тайбей повністю перейде під контроль материкового Китаю.

Але чи дадуть країни Південно-Східної Азії і так званий «колективний Захід» реалізуватися такому проекту – невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *