Чим небезпечний шатдаун в США, який може статися через Україну

Про ймовірний американський шатдаун останнього тижня говорять всі видання і медіа, бо це дійсно позаштатна ситуація, яка може призвести до неочікуваних наслідків. І те, що причиною цього явища стала Україна, викликає ще більше питань і страхів, адже Україна останніми роками повʼязана лише з негативними емоціями і асоціаціями. Що ж являє собою цей невідомий шатдаун і які наслідки він несе?

Що це таке

“Шатдаун” перекладається як “закриття”. Він передбачений законом, який введено в США з другої половини ХІХ століття. Згідно нього робота федеральних органів припиняється, якщо Конгрес неспроможний затвердити їм фінансування з подальшим підписом Президента.

В США система затвердження бюджету суттєво відрізняється від української схеми. Розробляється 12 різних законопроектів для фінансування різних відомств. Їх мають узгодити обидві палати Конгресу: палата представників і Сенат. Нерідко для цього треба багато часу. Оскільки фінансовий рік в США починається 1 жовтня, то саме до цього терміну мусять затвердити всі законопроекти.

Якщо цього не сталося, то фінансування залишається на рівні того року, який вже закінчився, але при цьому залучаються так звані додаткові кошти. Якщо ж і з приводу додаткових коштів Білий дім і Конгрес не змогли дійти спільної думки, то о 00:01 1 жовтня наступає шатдаун. В Україні в цей час вже 07:01 ранку.

І що далі?

Працівники, які працевлаштовані в цих інституціях, йдуть в неоплачуваний простій. Останній раз ними стали 800 тисяч осіб. Продовжують працювати лише працівники критично важливих сфер, такі як правоохоронці або диспетчери аеропортів. Протягом шатдауну і вони не отримують зарплату, але після його завершення їм виплачують за весь відпрацьований період. Також припиняються федеральні виплати, але соцстрахування продовжує свої виплати.

Описана вище схема – загальна. Насправді, у кожному федеральному управлінні є свої алгоритми під час шатдауну.

І хоча федеральну платню отримують всі урядовці, проте шатдаун не стосується:

  • членів Конгресу;
  • Президента США.

Можливо, саме тому вони дозволяють собі довго дебадувати. Якби їх зарплата залежала від скоординованого прийняття рішень, скоріше за все, вони б не зволікали.

Те саме стосується і судів США: вони продовжують отримувати зарплату за рахунок судових зборів. Однак, цих фінансів вистачить лише на 2 тижні роботи, а потім почнеться безоплатна робота до кінця шатдауну. 

Щоб не вдаватися до глибоких економічних розрахунків, варто навести втрати від шатдауну періоду 2018-2019 рік: вони досягли 11 млрд доларів. 

Як часто це відбувається в США

За перші 200 років існування США шатдаун не відбувся жодного разу, а в 1976 році встановлено антирекорд – шатдаун оголошувався 21 раз. Однак 17 з них закінчилися менше, ніж за добу. Причина була банальна: демократи і республіканці використовували ці ситуації як маніпуляцію Білого дому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *