Чи арештують ізраїльських лідерів: світ напередодні великих змін

Ізраїльський президент Іцхак Герцог вважає, що загроза арешту прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та міністра оборони Йоава Галанта Міжнародним кримінальним судом (МКС) може призвести до краху світової судової системи. Він закликав лідерів вільного світу засудити це рішення та підтримати Ізраїль.

«Заява прокурора МКС є більше ніж обурливою і демонструє, що міжнародна судова система перебуває під загрозою краху», – написав Герцог у соцмережі X. «Ми очікуємо, що всі лідери вільного світу прямо засудять цей крок і рішуче відкинуть його», – додав він.

Ізраїль вважає можливу видачу ордерів на арешт Нетаньяху та Галанта «ганебним» та «лицемірним» кроком, про що повідомив 13 канал ізраїльського телебачення з посиланням на джерела в оточенні прем’єра.

«Це рішення, якщо буде виконано, стане ганьбою у світовому масштабі. Лицемірству немає меж», – передають журналісти слова з оточення Нетаньяху. Ізраїльські офіційні особи зараз проводять термінові наради з цього питання, але Нетаньяху та Галант поки що не коментують ситуацію.

Міністр у надзвичайному військовому кабінеті Ізраїлю Бені Ганц назвав можливу видачу ордерів «історичним злочином». Він вважає, що Ізраїль веде «найсправедливішу війну», розпочату у відповідь на різанину 7 жовтня 2023 року, і дотримується міжнародного права.

Лідер опозиції Яїр Лапід назвав можливу видачу ордерів «політичною та моральною катастрофою». Він вважає, що це стало можливим через провальну політику Нетаньяху, і закликав не приймати це мовчки.

Прокурор МКС вимагає видачі ордерів на арешт Нетаньяху, Галанта та трьох лідерів ХАМАС за військові злочини і злочини проти людяності, скоєні в секторі Газа та на території Ізраїлю. Ізраїль не визнає юрисдикцію МКС, але Палестина є членом МКС і ратифікувала Римський статут у 2015 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *