Чи бояться російські артисти заборони на вʼїзд в Україну

По завершенню першого тижня 2023 року Президент України підписав список російських діячів шоу-бізнесу, яким тепер офіційно заборонено вʼїзд на українські території. Причина такої заборони – підтримка збройної агресії Росії. Проте чи є суттєвим таке обмеження для російських зірок або воно їх зовсім не бентежить?

Серед таких “зірок” опинились як росіяни, так і українці або люди з українським корінням: Кіркоров, Аллегрова, Доліна, Галустян, Прєсняков, Шуфутинський та ін. Всього в переліку перераховано 119 осіб. У багатьох росіян це викликало іронію, адже під час війни їздити на територію недружньої країни майже ніхто з них і не збирався. Артисти зі списку теж переважно не виказують остраху чи незадоволення.

Чи є чого боятись?

Тим часом юристи і правознавці пояснюють, які наслідки матиме те, що певна особа потрапила з наказ про заборону.

Річ в тім, що США і Європа далека від російської культури. Розбирати творчість і лозунги зі сцени західним політикам недоречно, тому вони в цьому плані покладаються на інформацію, надану українською стороною. Основним документом при цьому є саме наказ, підписаний 7 січня 2023 року.

Вже не смішно

При запровадженні нового пакету санкцій вони беруть інформацію в таких джерелах і переносять її до санкційних списків. Далі такі особи стикаються з заборонами на вʼїзд (без різниці – з концертами чи по власним справам), з арештом майна, зареєстрованого в США чи ЄС, з неможливістю придбати нову нерухомість тощо.

Більшість артистів з наказу не просто мають нерухомість на “ворожому” Заході, але й проводять там багато часу, у декотрих саме там мешкають родини та діти. Тому при черговій спробі перетнути кордон вони раптом можуть стикнутися з проблемами. Скільки б бравади не було в їх показній байдужості, вони прекрасно знають про перспективи, а втрати майна за кордоном аж ніяк їх не радує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *