Чи буде в Грузії революція

Грузини чітко висловлюють свою незгоду з існуючим режимом, що встановився в країні. Як розвиваються події і чого можна очікувати далі, читайте в статті.

З чого почалося

Напередодні масштабних протестів уряд Грузії затвердив проект закону про “іноагентів”, складений за взірцем такого ж російського, під дію якого за останній рік потрапило безліч громадян РФ, що висвітлюють події та висловлюють думки, які не співпадають з загальним настроями влади. 

Згідно цього закону, якщо телеканал, Ютубканал, радіостанція, відома особа, громадська організація тощо отримує фінансову підтримку з-за кордону, їй надається статус “іноагента”. На практиці цей статус впливає на те, щоб зменшувати розповсюдження опозиціонерів або правозахисників.

Пристрасті вирують

Затвердження закону відбувалося бурхливо: у парламенті Грузії дійшло до бійки, і не однієї. Найбільшу підтримку проект закону отримав від премʼєр-міністра країни, а від президентки, навпаки, незгоду. Це тільки збільшило напруження як всередині уряду, так і серед громадян.

Погляд з-за рогу

ЄС сприйняв документ негативно. Було висловлено думку, що цей закон не узгоджується з принципами і вимогами набуття членства в ЄС, яке намагається отримати Грузія. Посли США, які працюють зараз на території Грузії, назвали день затвердження цього документу “чорним днем грузинської історії”.

7 березня

Почалися масові мітинги протестувальників, які вважають, що цей закон антидемократичний і перешкоджає євроінтеграції. 

Спочатку мітинги були мирними, але швидко почались сутички з поліцією. Проти людей використовували водомети, світлошумові гранати і сльозогінний газ. Після цього мітингувальники почали кидати “коктейлі Молотова”. Внаслідок було арештовано майже 70 цивільних.

8 березня

Після придушення загальні настрої не змінилися, мітинги почали збиратися і наступного дня. Тисячі людей самоорганізувалися і відправились в напрямку парламенту. В цей раз вони були більш підготовленими, несли транспаранти з вимогами скасувати прийнятий закон, з закликом проросійському уряду йти у відставку. Серед натовпу були прапори Грузії, Європейського Союзу та США. 

Чим закінчиться

Аналітики намагаються передбачити, як далі розвиватимуться події:

  • закон “поставлять на паузу”, поки невдоволення не вщухнуть;
  • почнеться революція, спрямована на зміну проросійської влади, що стане причиною збройного конфлікту з залученням російських військових;
  • жорстке придушення мітингів найближчими днями.

Українська влада висловила солідарність з грузинським народом і підтримала його прагнення до інтеграції з Європою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *