Чи будуть ефективними нові санкції ЄС проти Росії?

Напередодні Європейський Союз оголосив про запровадження чергового пакету заборон та обмежень у контексті Російської Федерації. Згідно з офіційними даними, відповідні санкції стосуватимуться експортно-імпортних операцій, а також сфери туризму та придбання окремо взятими громадянами РФ закордонної нерухомості. У зв’язку з цим незалежні аналітики вже піддали сумніву доцільність зазначених заходів. Чому?

Необхідно одразу ж уточнити. У даному конкретному випадку йдеться про продовження чинних санкцій щодо Росії. Термін продовження зазначений – до 31 січня 2024 року. При цьому низка пунктів згаданих обмежень була посилена. Наприклад, відтепер запроваджується повна заборона на перевезення російської сирої нафти до кількох держав морським шляхом. Крім того, передбачено відкликання ліцензій на регіональне мовлення більше десяти телевізійних компаній та радіостанцій, чиї основні офіси знаходяться у Москві та Санкт-Петербурзі. І, нарешті, окремим параграфом описується часткове заборону діяльності дипломатичних служб Росії деяких країнах Євросоюзу.

Чи вийде Росія урок із нового випробування? На перший погляд, немає. Сьогодні Москва залишила за собою право транспортувати нафту через танкери, що ходять під прапорами третіх країн. Крім іншого, мовлення російських ЗМІ може здійснюватися за допомогою Всесвітньої мережі без прив’язки до місцезнаходження. І, нарешті, одразу кілька держав Євросоюзу, включаючи Угорщину та Хорватію, відмовилися від «ущільнення» диппредставництв РФ.

«На мій погляд, нові санкції та продовження старих одиниць не мають жодного сенсу, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – Якимось дивним чином Москві вдається обходити санкції, що вже діють. Цілком можливо, що Росія зможе знайти «лазівки» і в цій частині міжнародного законодавства.

Але є ще кілька аспектів. Як очікується, в найближчому майбутньому Брюссель зобов’яже країни НАТО припинити технічну та культурну співпрацю з РФ. Крім того, Росії закриють доступ до баз даних міжнародної поліцейської системи.

Як мінімум, ці санкції завдадуть суттєвого удару по структурі російської влади. Питання, наскільки швидко Росія від нього одужає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *