Чи виживуть українські агрохолдинги у 2023 році

Сільське господарство становить основу економіки України, тому глобальні ризики, з якими стикнулися вітчизняні агрохолдинги, несуть реальну загрозу для виживання країни.

“Воєнні” складнощі посівної

Основними проблемними моментами для агрохолдингів восени стали такі:

  • неможливість отримати обігові кошти на початок посівів озимих культур;
  • подорожчання пального для техніки;
  • складнощі з постачанням сільгосп техніки, велику частину якої раніше купували в Білорусі;
  • дефіцит тих груп добрив, які постачалися з Росії чи Білорусі.

На владнання всіх цих питань потрібен деякий час, проте, коли мова йде про агрогосподарство, терміни не можливо відкласти.

Виклики сучасності

Новий сезон змусить передивитись ряд принципів, які склалися за минулі десятиріччя. Потрібно досягти рекордної оптимізації процесів, над чим зараз згуртовані всі спеціалісти в даній області. Тотальна економія буде застосована всюди, де тільки можна:

  1. В першу чергу здешевлення торкнеться використання добрив, інсектицидів, гербіцидів. Відстороненому громадянину може здатися, що це призведе до отримання більш екологічного врожаю, однак насправді це не так: єдиний ефект – це менші обсяги врожаю.
  2. Другий пункт економії – зменшення технологічної обробки ґрунту.
  3. Третій – акцент на вирощуванні культур, які менш ризикові і більш врожайні, наприклад, просо або соняшник. Такі культури, як сортова кукурудза, будуть значно скорочені.

Скільки часу піде на відновлення

Оскільки внесення добрив скоротиться, то і щільність посівів на біднішій землі стане меншою. Звичайно, доходи агрохолдингів в 2023 році впадуть. Передбачається, що найважчим стане 2024 рік. Скільки років треба буде для відновлення довоєнного рівню, сказати важко, але директори декотрих компаній наголошують, що це буде не менше, ніж 10 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *