Чи виснажує західних партнерів фінансова і військова допомога Україні

Один з головних наративів, які розкручує Кремль з початку повномасштабного вторгнення в Україну, це те, що ЄС і США допомога українцям підкошує економіку і призведе ледве не до голоду. Такий посил став предметом маніпуляцій, які російські пропагандисти намагаються впровадити в мізки людям з різних країн, щоб викликати масове незадоволення. 

До передачі допомоги Україні долучились 32 країни, і саме в них найактивніше працює кремлівська пропаганда. Тому це питання дослідили економісти і аналітики з різних країн.

Перший етап і висновки отримали ще минулого літа. Якщо на початку масових виїздів українських біженців звинувачували в підриві економіки, то скоро виявилось, що вони, навпаки, вдихнули нове життя в економічну ситуацію.

Безпосередня підтримка України сягає подекуди 0,5-1,0% ВВП країн-партнерів у 2022 році, і це вражаючий розмір. Сумарна оцінка сягає 60 млрд доларів. 

5 визначальних факторів

Російські наративи можна перемогти лише обґрунтованими висновками. Тому варто з ними ознайомитись.

Отже, економічний вплив від надання підтримки Україні має такі наслідки:

  1. “Ефект доміно” в економіці. При витраті бюджетних коштів їх велика частина спрямовується всередину країни-партнера (саме з цим у значній мірі повʼязана охоча допомога). Завдяки цьому ефекту стимулюється внутрішнє виробництво і зростають інвестиції. Максимальний ефект спостерігається через 1-2 роки, а зберігається більше 5 років.
  2. Стимуляція досліджень і інноваційних розробок. Передача старого арсеналу активізує оновлення і вдосконалення власного. Це робить країну сучаснішою у військовому плані. 
  3. Випробування зброї. Використання озброєння в дії дає можливість отримати дані щодо її реальних характеристик, плюсів і мінусів. Після цього її можна вдосконалити. Так само відбувається з оборонними стратегіями.
  4. Стимул для виробників зброї. Найкраще цей ефект продемонструє приклад: ціна акцій ВАЕ System, що виготовляє винищувачі у Великій Британії, з лютого 2022 збільшилась майже на 60%. Також виросла кількість замовників. Крім того, серед покупців опинилось багато країн, які раніше замовляли зброю в РФ, яка тепер під санкціями. 
  5. Внесок у створення глобальної безпеки. Втрати від допомоги Україні набагато менші, ніж витрати для налагодження безпеки достатнього рівня, маючи сусіда-агресора. 

Найкраще адекватну позицію озвучила спікер Конгресу США Ненсі Пелосі. Вона сказала, що допомога Україні – це не про благодійність, а про безпеку. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *