Чи відкриє Росія другий фронт у Придністров’ї?

Напередодні американські джерела заявили про зосередження військ Росії на кордоні невизнаної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) з Україною. На думку низки західних аналітиків, найближчим часом Москва може розпочати наступ на українську Одеську область саме з Тирасполя. Офіційний Київ утримується від будь-яких коментарів на цю тему.

Факт залишається фактом – протягом останнього тижня так звані «миротворчі сили РФ» у Придністров’ї справді провели низку навчань у безпосередній близькості до адміністративного кордону ПМР та України. При цьому підсумки відповідних маневрів російське Міноборони вважало за краще приховати від громадськості. За деякими даними, російська влада нібито вважала за недоцільну нову атаку на південний захід України з боку придністровських населених пунктів Рибниця та Григоріополь. Водночас, українські ЗМІ не виключили можливості перекидання низки підрозділів ЗСУ до ділянки шосе «Одеса – Кишинів».

При цьому офіційна Москва звернула увагу міжнародної громадськості на зосередження українських підрозділів біля міста Роздільна (Одеська область). «Мабуть, Київ готує провокацію з метою змусити Росію відреагувати на нове вогнище конфлікту в Придністров’ї», – йдеться у документі Міністерства закордонних справ РФ. Згідно з неофіційними даними, Москва залишила за собою право «адекватно відреагувати» на будь-які акції ЗСУ у вказаному регіоні.

Втім, чи буде новий конфлікт Росії та України у Придністров’ї, поки що не відомо. «Уся справа в тому, що зараз ні Москва, ні Київ у даному контексті просто не готові розосередити свої зусилля, – наголосив у коментарі EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – По-перше, відкриття «другого фронту» у ПМР Москві явно ні до чого: сьогодні основні російські підрозділи воюють на Донбасі і не можуть у разі потреби зробити екстрений марш-кидок на лівий берег Дністра. По-друге, жителі самого Придністров’я можуть чинити опір перспективі перетворення своєї території на зону бойових дій».

Як би там не було, 23 лютого президент Молдови Майя Санду під час свого офіційного візиту до Бухаресту попросила румунського колегу Клауса Йоханіса «захистити Кишинів у разі нападу Росії на Молдову». За деякими даними, Йоханніс, запевнивши Санду у повній підтримці Кишинева Бухарестом, висловив сподівання, що ні «другий», ні «третій» фронт у регіоні Москва в найближчому майбутньому не відкриє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *