Чи доведе Фінляндія свою спроможність бути у НАТО?

Напередодні на території Фінляндії розпочалася активна фаза масштабних навчань ВПС 14 західних держав, 12 з яких є членами Північноатлантичного альянсу. Маневри мають кодову назву «Арктичний виклик». У цьому незалежні аналітики вбачають певний символізм.

Адже справді – щось символічне у згаданих навчаннях є. І не лише в їхній назві. «Складається цілком логічне припущення, що, погодившись стати «господаркою» «Арктичного виклику» («АВ»), фінська сторона фактично кинула виклик – як своїй найближчій сусідці Росії, так і самому Брюсселю, – зазначив у спеціальному коментарі EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – З одного боку, Гельсінкі наочно демонструє Москві здатність спільно з Альянсом протистояти загрозі ззовні, а з іншого – доводить «колективному Заходу» свою спроможність у НАТО».

Очевидно, зробити і те, й інше Фінляндії буде непросто. Образно висловлюючись, у цьому випадку ця країна виявилася «між молотом і ковадлом». На сьогоднішній день Гельсінкі не зацікавлений у посиленні протиріч, що й без того загострилися, з Російською Федерацією. Тим не менш, як «новачок» (держава остаточно вступила до НАТО лише цього року, – Ред.) він має показати Альянсу свою «силу і незламну міць».

Втім, чи це вдасться фінам – питання другорядне. Навчання «Арктичний виклик» («Arctic Challenge») регулярно проводяться країнами західного військового блоку з 2013 року. Щороку в них беруть участь до 150 військових літаків та близько тисячі осіб. Зараз, окрім Фінляндії, сторонами маневрів, що приймають, є Норвегія (член НАТО, але не член ЄС) і Швеція (нейтральна країна). У рамках «АВ» на фінських, норвезьких та шведських летовищах зараз базуються винищувачі з Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Італії, Канади, США та Чехії. У ході тренувань планується відпрацювати операції з моделювання можливої атаки супротивника з повітря, а також системи повітряного бою. Як підкреслило вчора впливове американське видання The Defense Post, таким чином натовськими літаками буде охоплено повітряний простір, що дорівнює території Польщі.

Саме тому найближчим часом Гельсінкі доведеться усвідомлювати здатність брати участь «на рівних серед рівних в НАТО» в будь-яких операціях Альянсу. Перший відповідний «іспит» у Фінляндії візьме особисто Держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибуває до Гельсінкі вже цього тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *