Чи долучиться Індія до стелі цін на нафту з Росії

За місяці війни Індія наростила значні обʼєми поставок російської нафти. Таким чином вона намагається поліпшити своє економічне становище, хоча визнає, що ситуація може змінитися через тиск інших країн, які не вважають нормальним таке партнерство. Зараз індійські чиновники повідомили, що розглядається можливість приєднатися до стелі цін на нафту з Росії.

Кому – війна, а кому – вигода

Протягом 2022 року Індія стала одним із найвагоміших ринків збуту російської нафти. Для порівняння наведено дані експорту з Росії в Індію за грудень 2021 і 2022 року:

  • грудень 2021 року – 36,2 тисячі барелів в день;
  • грудень 2022 року – 1,17 млн барелів в день.

Тобто, поставки виросли в 32,5 рази. Це відбувалося на фоні того, як західні покупці вводили санкції і майже щомісяця знижували обсяги споживання нафти країни-агресора. Така ситуація привела до падіння ціни, що є однозначно позитивним моментом для Індії. Особливо тенденція посилилася протягом останнього кварталу 2022 року.

Шлях до змін

На початок 2023 року зʼявилась інформація про те, що індійський уряд уважно спостерігає за додатковими санкціями ЄС. Потрапити до них Індія точно не планує.

Стелю на морську нафту було запроваджено 5 грудня 2022 року. За нею найвища ціна становить 60 доларів за барель. В угоді приймали участь G7, ЄС та Австралія. Того ж дня стало діяти ембарго на російську нафту в ЄС.

Що буде з порушниками

Мета стелі – не допустити різкого стрибка цін на нафту і нафтопродукти у світі. Це потрібно для того, щоб російська нафта не була повністю вилучена зі світового ринку, проте її можливості до фінансування збройної агресії в Україні різко впали.

Порушників, які вирішать не дотримуватися вимоги щодо стелі цін, чекає покарання. Такі компанії будуть вилучені з переліку тих, що можуть одержувати банківське фінансування і страховку в країнах ЄС, а це відчутно вдарить по їх діяльності. Індійські компанії точно не хочуть потрапити в таку халепу, саме тому зараз голосно проголошується те, що уряд Індії має намір долучитися до угоди про стелю цін.

Бездіяльність замість дій

Перш, ніж радіти з цього приводу, треба дізнатися, чи дійсно це щось змінить у підході до закупівель Індією нафти у Росії. Наразі індійські компанії платять за барель 53-56 доларів, що й так нижче допустимої межі. Тобто, долучення до угоди не змінить нічого, крім підписання юридичних документів. По факту Індія не планує знижувати обсягів закупівель найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *