Чи зупинить Путіна обвал нафтогазових доходів

За рік від початку СВО доходи Росії від продажу нафти і нафтопродуктів скоротились на 40%. Чи вплине це на фінансування війни і зможе змінити позицію Кремля?

Розмір втрат

Аналітики представили порівняльні звіти за січень 2022 і 2023 року, перший з яких був ще довоєнним, а другий дає уявлення про стан речей вже під час проведення спеціальної воєнної операції:

  • січень 2022 року – РФ заробила 30 млрд доларів від продажу нафтогазових продуктів;
  • січень 2023 року – 18,5 млрд доларів відповідно.

Згідно цих даних можна вважати: обмеження щодо закупівлі нафти у Росії спрацювали. Прибутки РФ у цій галузі впали, а ситуація на світовому ринку лишилась стабільною, оскільки дефіциту пропозицій немає. 

Що насправді вдалось

Підсумкові показники обмежень подвійні. З одного боку, видно реальні результати, з іншої – війна фінансується, як і раніше.

В чому Кремль відчув удар:

  • До війни постачальницею 40% нафти у Європу була Росія. Запуск “Північного потоку-2” повинен був ще посилити вплив на економіку і політику ЄС. Обидва напрямки зруйнувалися з початком СВО.
  • Газовий шантаж був частково ефективним все літо 2022 року, але до початку опалювального сезону відбулась повна диверсифікація поставок газу в Європу. 
  • Не дивлячись на санкції, європейські країни ще майже рік купували енергоресурси у Росії, тому при надвисоких цінах РФ заробила на цьому більше, ніж витратила на війну. І лише після введення ембарго і верхнього ліміту цін на нафту зʼявився реальний ефект, коли продажі йдуть, але надприбутків вже немає. Це відобразилось у січневому обвалі доходів Кремля від продажу вуглеводнів.
  • Великі західні інвестори і компанії пішли з Росії, що призвело до дефіциту обладнання, техніки і ін. в нафтовидобувній та обробній галузі.
  • У 2021 році залежність держбюджету від нафтових прибутків РФ становила 37%, а в 2022 році – вже 51%. Будь-яке падіння доходів від  нафтогазової сфери тепер критичне для економіки Росії.
  • Сама російська влада анонсувала скорочення видобутку та консервацію родовищ у 2023 році. Це призведе до вичерпання ліквідної частини фонду національного добробуту і внутрішніх ресурсів.

Все це стало можливим, адже Захід швидко переорієнтувався на використання відновлювальних джерел енергії. Наслідки лише почали проявлятися, але з кожним місяцем і роком вони поглиблюватимуться.

Шанси на продовження

Проте не все так фатально для самої Росії. Міжнародні експерти відмічають і інші фактори, позитивні для РФ і негативні для її противників:

  • Гібридна війна Кремля триває з 2014 року, і російський уряд заздалегідь підготувався до повномасштабного вторгнення. Сформовано фінансові резерви, які не дозволять дефолт найближчим часом. 
  • Була проведена політика, спрямована на провокування енергетичної кризи в Європі, завдяки чому ціни на нафтопродукти в кілька разів перевищили рекорди, які були раніше.
  • З 2014 року в Росії почали розвивати власні технології і налагоджувати випуск товарів. Хоч вони неконкурентноспроможні на зовнішньому ринку, проте вони є в РФ.

Певний економічний занепад є, але він не такий, як сподівалися Україна з партнерами, щоб це призвело до повного падіння російської економіки. Прикладами можуть вважатися Північна Корея, Венесуела, Іран, Куба. В цих країнах встановлено жахливий режим, люди страждають від бідності, але економіка все-таки є. Іран на фоні цього зміг навіть налагодити воєнну промисловість.

До чого треба бути готовими

Не варто очікувати, що санкції чи проблеми з бюджетом РФ зупинять фінансування війни. Розраховувати на розвал Росії теж не варто. Проблема в тому, що всіма ресурсами цієї країни заправляє невелика група, яка не націлена на покращення якості життя пересічного росіянина, а лише задовольняє свої імперські амбіції. 

Оскільки рівень бідності в Росії високий, залучити людей до служби в армії не важко, отже, можливі ще багато хвиль мобілізації. Признати фіаско у війні Кремль не здатен, тому розраховувати на швидке закінчення воєнних дій не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *