Чи зустрінуться Байден і Путін

Будь-яке протистояння рано чи пізно закінчується компромісами і підписанням спільних угод. Це прекрасно розуміють як в США, так і в Росії. Саме тому настільки важлива інформація про те, що представники урядів цих країн останнім часом починають вести більш лояльну риторику щодо контактів і спілкування.

Остання зустріч

Минулого разу зустріч Президента Росії з Президентом США відбулася 2 роки тому. Пройшла вона не в атмосфері ворожнечі, але й порозуміння посадовці не досягли.

Основною темою було членство України в НАТО. Путін вимагав зобовʼязань від США про те, що Україну не приймуть в склад Північноатлантичного альянсу. Однак Байден відповів, що гарантувати цього не буде, адже є загальне правило про політику відчинених дверей. Це правило якраз і розроблено для таких випадків, як цей, тому його реалізація цілком законна. Замикати альянс на вимогу російського уряду ніхто не збирається.

Вітер змін

З тих пір у голів двох країн не було жодних офіційних взаємних зустрічей. Не поспішали контактувати між собою і посадовці трохи меншого рівня. Велися телефонні переговори, але вони не стосувалися ключових справ.

Та днями Державний секретар США Блінкен, який обіймає посаду з 2021 року, заявив, що зустріч нинішнього Президента США з російським колегою не виключена. Про це він розповів під час спілкування з представниками американських медіа. Тобто теоретично така вірогідність існує. Не можна недооцінювати цю заяву Ентоні Блінкена, адже вона демонструє не лише його власну думку, але й офіційну позицію Білого дому. 

В Кремлі все чують

Аналітики і політичні експерти одразу зазначили, що єдиний адресат цієї фрази – людина в Кремлі. Саме їй натякають: ми готові до діалогу, давай якось розпочинати. 

Треба памʼятати і про те, що у нинішнього Президента США до кінця каденції залишається обмежена кількість часу, адже після виборів у наступному році американський Президент може змінитися. Яка позиція буде в нового посадовця – невідомо. Можливо, більш лояльна до країни-агресора, але не виключено, що й не мʼякша, ніж зараз. Саме тому Кремль може пришвидшити комунікацію, яка кінець кінцем невідворотна. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *