Чи летів Пригожин у тому літаку: версії щодо причин і наслідків загибелі ватажка “Вагнера”

Ввечері 23 серпня зʼявилась новина про падіння літака в Тверській області, на борту якого ймовірно знаходився Євген Пригожин – ватажок ПВК “Вагнер”. Вже через годину було надано список пасажирів, серед яких його прізвище дійсно було. Але одразу почали множитися версії з приводу причин катастрофи літака і – найголовніше – чи насправді Пригожин помер.

“Воно само” чи ні

Версію про те, що літак вибухнув через технічну несправність, відкинули одразу. І хоча очевидно, наскільки бажаною мішенню Пригожин був для безлічі відвертих та прихованих ворогів, такий варіант теж можливий.

Далі в новинах почала ширитись інформація про причетність українських спецслужб, але її, скоріш за все, поширювали за інерцією, бо в новинному полі російських ЗМІ будь-які мілітарні дії та загрози останні півтори року пов’язують виключно з Україною та Заходом, який діє “руками” України. Ця версія теж захлинулася сама собою, бо зрозуміло, що ліквідація Пригожина взагалі не була пріоритетом для України на даному етапі.

Найбільш ймовірною на даний момент є версія з ліквідацією ватажка вагнерівців силами, що діють всередині Росії. Є такий усталений наратив про те, що Путін в полон не бере і з терористами не домовляється. Два місяці тому після  спроби заколоту позиції Президента РФ сильно просіли, тому особа Пригожина йому реально заважала.

Технічні моменти

Існує два варіанти:

  • ліквідація за безпосереднім наказом Путіна;
  • операція за наказом представників Міноборони, які знали, що кремлівська верхівка схвалить такі дії.

Про те, що до інциденту причетні російські ППО, почали говорити майже одразу після збиття літака. І якщо цю новину не заборонили в російському медіа-просторі, то її дозволили. Навіщо?

Це необхідно, щоб стати класичним прикладом того, яка доля чекає на кожного, хто буде намагатися стати поперек існуючій владі. 

“Чи був там хлопчик?”

Однак, існує ще одна версія, яку розглядають як досить ймовірну: Пригожина на борту літака взагалі не було. Така інсценіровка потрібна для того, аби вивести цього гравця з політичної арени. 

Цілком можливо, що ватажок вагнерівців отримав свою долю за вихід з політики і тепер з новими документами тихо житиме собі десь за кордоном. В такому разі деталі цього сценарію обговорювалися ще під час повстання, поки підрозділи ПВК “Вагнер” рухалися в напрямку Москви. 

Як Кремлю стабілізувати ситуацію?

І одне з найголовніших питань, що постало після новини про смерть Пригожина, полягає в тому, чи викличе це нову хвилю “турбулентності” всередині країни. Тим більше, що пости з погрозами про помсту від прихильників “Вагнера” зʼявились майже одразу.

Експерти вважають, що заколоту не буде з двох причин:

  • у вагнерівців відсутній ресурс і лідер, який зміг би повести за собою на ризиковану справу;
  • Кремль вже врахував колишні помилки і тепер діє на упередження, тому одразу після катастрофи в готовність було приведено в готовність поліцію.

Тобто, сценарій з заколотами реальний, але їх буде придушено в зародку. Проте дуже ймовірним є розвиток подій, при якому помста відбуватиметься терористичними шляхами: можливо, причетних до загибелі Пригожина вб’ють.

Оскільки ліквідація верхівки “Вагнера” сама по собі показала, що будь-які домовленості в країні навіть серед перших осіб не діють, тепер на подібні ліквідації реакція пересічного росіянина буде на кшталт такої: “О, молодці, по-пацанськи вчинили!”

Мертвий – значить святий

А оскільки в Росії завжди процвітав культ смерті, тепер Пригожин в очах спільноти постане мучеником, що віддав життя за боротьбу. Опозиційні сили, які будуть протиставляти себе владі, яка існує, експлуатуватимуть цей факт проти кремлівської верхівки. Не виключено і розхитування ситуації у напрямку “така СВО нам більше не потрібна!”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *