Чи можливі переговори між Росією і Україною

Генеральний секретар ООН Гутерриш висловив свою точку зору щодо мирних переговорів між Україною і Росією. Він вважає, що жодна зі сторін на даний момент не готова до такого розвитку подій через низку причин.

Він дав інтервʼю іспанському ЗМІ El Pais. Там Антоніо Гутерриш зазначає, що неможливість переговорів про мир – реалія сьогодення, проте, це не означає, що перспектива не зміниться в майбутньому, навіть, найближчому. А наразі ні припинення вогню з двох сторін, ні домовленості урядів України і Росії про мирне врегулювання не є можливими.

Больові точки

Зараз світова спільнота сконцентрована на підготовці зустрічі чотирьох сторін:

  • РФ;
  • Україна;
  • ООН;
  • Туреччина.

Предметом обговорення буде експорт продовольства через чорноморську акваторію, який став однією з найактуальніших тем і точок тиску Росії на світ поряд з ядерною безпекою. 

Транспортування добрив і продовольчих товарів не обкладаються санкціями, проте є і непрямі перешкоди. Над їх подоланням і буде працювати група чотирьох. Треба подовжити ініціативу, яка вже працювала раніше, і зробити її більш зручною та бездоганно функціонуючою.

Глухий кут 

Це все стає ще більш важливим на фоні того, що тижнем раніше технічні переговори з приводу Чорноморської зернової угоди зайшли в глухий кут. Допуск нових суден зі збіжжям знову заблоковано. 

Країна – шантажист

Останній раз ( у березні) угода подовжувалася складно. Зробити це змогли лише перед самим завершенням дії попередньої, проте Кремль раптом заявив, що цього разу її термін скоротиться в два рази, тобто – до 60 днів замість 120. Також РФ повідомила, що в разі невиконання її вимог, домовленість взагалі буде розірвано.”