Чи реально зробити над Україною “Залізний купол”, як в Ізраїлі

З перших тижнів війни мільйони українців благають: “Закрийте небо над Україною!”. Ізраїль, як країна, яка вже б, може, і не існувала, якби не надійний захист ППО, прекрасно демонструє, що з надійним захистом повітряного простору в стані війни можна жити відносно спокійно. Чи реально добитися такого ж ефекту в Україні?

Як працює система

Вона складається з трьох частин: радар, контрольний центр і установка для запуску ракет. Розпізнавання цілей дуже швидке, це триває лише кілька секунд, а далі за долі секунд йде прорахунок можливих траєкторій. Ракета на враження випускається лише в тих випадках, коли зрозуміло, що ціллю атаки стануть житлові сектори. Ракета-перехоплювач не збиває вороже озброєння, а вибухає прямо перед ним у повітрі, після чого снаряд детонує. Головна небезпека при цьому – уламки, що падають. Вони теж можуть привести до руйнувань будинків і травм або навіть смертей людей, проте масштаби цього будуть в рази менші порівняно з успішною атакою.

Проблеми з використанням в Україні

Україна – не Ізраїль, тому повторити їх досвід точнісінько так не вдасться з ряду причин:

  • Площа територій. Площа України в 27,3 разів більша, ніж площа Ізраїлю. Розмір Ізраїля дорівнює розміру однієї Львівської області. Зрозуміло, що для захисту українських земель треба в кілька десятків разів більше систем, ніж для Ізраїлю, де достатньо лише 13, кожна з яких захищає 100-150 км території.
  • Знання напрямку прильоту. В Ізраїль всі ворожі ракети летять з одного боку – від Сектору Газа. У випадку з Україною ракети можуть летіти одночасно з півночі, півдня і сходу. Контролювати всі напрямки тією кількістю систем ППО, яку надають партнери, майже неможливо.
  • Висока ціна. Кожен запуск ракети-перехоплювача коштує біля 66 тис євро. Якщо враховувати, що Росія атакує Україну десятками і сотнями ракет на добу, легко зрозуміти, які неймовірні затрати йдуть на захист українських територій.

Атаки на Ізраїль не бувають такими інтенсивними, тому ефективність використання сягає 90%. Спеціалісти їх армії наголошують, що при більш масованих обстрілах ефективність знижується попри всі намагання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *