Чи слід очікувати розширення НАТО до Азії?

Представники Республіканської партії у Конгресі США виступили з ініціативою щодо входження низки держав Південно-Східної Азії до структур Північноатлантичного альянсу. Як зазначають автори ідеї, це дозволить зміцнити НАТО загалом та забезпечити регіональну безпеку зокрема. Скептики стверджують, що подібний процес спричинить посилення глобальних протиріч.

В інтерв’ю популярному американському телевізійному каналу NBC конгресмени-республіканці Теммі Дакворт і Ден Салліван заявили буквально наступне: “На саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня були присутні делегати від Японії, Південної Кореї і Філіппін. частиною Альянсу”.

З погляду міжнародного права це твердження (чи припущення – кому як подобається) є нонсенсом. По-перше, Японія не може інтегруватися в Альянс, оскільки вона не має регулярної діючої армії – відповідні функції виконують Сили самооборони. По-друге, Сеул не стане членом західного військового блоку через номінальні воєнні дії з сусідньою КНДР. І, нарешті, по-третє, Філіппіни мають позаблоковий статус – необхідні для інтеграції до НАТО конституційні зміни Маніла здійснювати не збирається.

«У регіоні залишаються лише дві держави, які можуть становити інтерес для НАТО: це Лаос і Тайвань, – сказала у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Марі Пьюдеба. – Але вся річ у тому, що Лаос обрав соціалістичний шлях розвитку, а Тайвань де-юре не є суб’єктом міжнародних відносин”.

За словами П’юдеба, на цьому тлі головним союзником Брюсселя у регіоні можна вважати Австралію. Причому вважати умовно – «Зелений континент» є окремою територіальною одиницею, яка не входить в організацію Азіатсько-тихоокеанського регіону.

Чи ввійде Канберра до НАТО, поки що невідомо. Втім, принаймні всі передумови для цього є.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *