Чи стане Судан новою «гарячою точкою» на політичній карті світу?

Минулими вихідними офіційна влада Республіки Судан оголосила про успішне придушення чергової спроби насильницького захоплення влади в країні. За словами номінального керівника суданської держави Абделя Фаттаха аль-Бурхана, наразі місцева армія «практично повністю» контролює ситуацію на всій території від Аш-Шамалії до Дейм-Бахіта. Водночас незалежні спостерігачі фіксують продовження бойових дій у низці регіонів, а міжнародні структури розпочали масову евакуацію з бунтівних областей своїх дипломатів та торгових представників.

По суті нічого не змінилося. З одного боку, путч, організований 15 квітня цього року колишнім соратником аль-Бурхана генералом Мохаммедом Хамданом Дагало, справді був пригнічений: наразі збройні сили Судану контролюють до 80% великих населених пунктів країни. З іншого боку – окремі воєнізовані підрозділи, що підпорядковуються Дагалу, перейшли до так званої «партизанської боротьби». Тільки за останні кілька днів у країні було здійснено сотні диверсій, що супроводжувалися вбивствами чиновників і навіть пересічних громадян, лояльних до глави держави. Повідомляється про загибель загалом 350 осіб та понад півтори тисячі поранених. У відповідних списках опинилися десятки іноземців.

Таким чином, майбутнє Судану залишається, якщо так можна сказати, туманним. Напередодні стало відомо про те, що США, Великобританія, Франція та Єгипет в екстреному порядку вивозять своїх громадян із цієї африканської держави. При цьому зазначеної категорії осіб було заявлено, що з кожним днем можливостей евакуюватися на батьківщину дедалі менше.

«У цих запобіжних заходах є значна частка здорового глузду, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE арабський політолог Хасан аль-Дамі. – Вся річ у тому, що, придушивши переворот, суданський лідер явно не зможе зупинити громадянську війну. Сьогодні у Дагало чимало прихильників серед представників етнічних меншин та незаконних збройних формувань. Ці люди готові воювати стільки, скільки потрібно, не зважаючи на жертви серед мирного населення, включаючи іноземців».

На запитання, як довго може продовжитись подібне протистояння, аль-Дамі не відповів. Як не відповідають інші міжнародні аналітики. При цьому президент США Джозеф Байден щодо ситуації, що склалася в регіоні, обмежився твердженням про «необхідність відновлення миру і спокою на суданській території». Чи Сполучені Штати Америки вводитимуть свій миротворчий контингент до Судану, поки не відомо.

Як не відомо, чи стане той самий Судан черговою довгостроковою «гарячою точкою» на політичній карті світу. Це покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *