Чи є принципова різниця між ЗСУ і росармією

Військові експерти дослідили, які стратегічні принципи і методи бойових дій виділяються в обох армій. Як у ЗСУ, так і у армії РФ є свої плюси і мінуси. Які ж з них стануть вирішальними?

Є дві принципові різниці між діями української і російської армій:

  • ЗСУ виявляє ознаки армії нового покоління;
  • росіяни роблять акцент на методах, які застосовувались ще під час Другої світової війни. 

Хоча це звучить, як явна перевага ЗСУ, на практиці все значно глибше.

Тактика

Українці обрали мобільну оборону – метод, коли противника заманюють в глибину бойових порядків, де чекають підготовлені в оборонному відношенні райони. На першому етапі у супротивника є ілюзія вдалої атаки, а потім настає розгром наступального підрозділу. 

Російські війська використовують тактику хвилеподібних атак, яка була основною під час Другої світової. Вона потребує часу на відновлення між атаками, коли підрозділи виснажені і потребують переозброєння. Прикладом хвилеподібних атак є спроби наступу на Бахмут. Ця операція подібна до дій армії СРСР в районі Кенігсбергу.

Зацикленість

В російській армії є вимоги здобуття рубежів або особливого звітування до певних дат. Це заздалегідь програшна тактика, оскільки вона змушує здобувати перемоги будь-якою ціною і не в найбільше підходящий час, що збільшує втрати. 

Техніка і озброєння

На початку повномасштабного вторгнення ЗСУ відчували великий дефіцит озброєння, але з кожним місяцем ситуація вирівнювалась. Сьогодні саме сучасність озброєння має вирішальну роль. 

Технологічні можливості сторін різні:

  • Україні постачають техніку нового зразку з різних країн. Її головні плюси – високоточність і безпека.
  • Росія обкладена міжнародними санкціями. Їй майже повністю відключили можливість доступу до основних джерел отримання технологій.

Технологічна перевага поступово переходить до України.

Жива сила

Росія – велетенська країна і має більший людський ресурс, це дуже важливий фактор. Вона може дозволити собі значні втрати, які легко відновити. 

Проте, є інша сторона медалі: великі втрати серед солдат деморалізують набагато більше, ніж втрати техніки, навіть надсучасної. Це питання з області внутрішньої політики держави, але воно теж має вплив на хід війни. Моральний стан бійців часто стає визначальним моментом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *