Членів ЄС змусять платити по 20 тис євро за кожного біженця, від якого вони відмовляться

Темою чергового саміту ЄС була резолюція щодо розподілу біженців всередині Європейського Союзу. Проте, через незгоду Польщі та Угорщини декларацію в новими правилами так і не підписали.

В чому суть

Нові правила полягають в регулюванні чисельного розподілу біженців, а також осіб, які шукають тимчасового прихистку на час війни в межах ЄС. Оскільки криза біженців з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну сягнула свого піку, європейська спільна система потребує термінового вдосконалення. 

Не хочеш – плати

Міністри внутрішніх справ ЄС ще на початку літа розробили нововведення, які базуються на спільній діяльності і солідарності країн, що є членами Євросоюзу. На саміті їх повинні були затвердити.

Основна вимога наступна: всередині ЄС за рік можна переміщати щонайменше 30 тис претендентів-мігрантів. Якщо країна відмовляється надати притулок, вона повинна сплатити компенсацію розміром 20 тис євро за одну персону. 

Зайвих грошей немає

Різко проти виступили Угорщина і Польща, які відмовили у підписанні документа в тому вигляді, в якому він був підготовлений. Ці країни, як сусіди України, прийняли велику кількість українців до себе. Варшава забажала поправки про те, щоб процедура перерозподілу біженців залишилась добровільною, а не примусовою. 

Брюсель ініціативу не підтримав, а німецький канцлер Шольц повідомив, що вважає: ситуація владнається, якщо діяти в правовому полі. Просто треба впроваджувати зміни поетапно. Щоб пришвидшити прийняття рішення, потрібні переговори з Європарламентом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *