Чого вибори у Польщі такі важливі для України

 Експерти визнають, що вибори 15 жовтня в Польщі надзвичайно важливі не лише для українців, але й для самих поляків. Такої інтриги, таких очікувань і надій на парламентарів не було з 1989 року. 

З одного боку існує ймовірність того, що при владі залишиться провладна партія третій раз поспіль, чого в Польщі ще не було. Це призведе до поглиблення курсу, який дедалі більше викликає спротив в суспільстві. В той же час прихід до влади інших сил може кардинально змінити напрямок розвитку аж до виходу з ЄС. 

Кого обирали

Такого ажіотажу і такої напруженої передвиборчої кампанії, як цього разу, Польща не бачила давно. Перед народом стоїть задача: обрати 450 депутатів в Сейм (в нижню палату парламенту) і 100 сенаторів у Сенат (верхня палата парламенту). 

Ці персони будуть визначати загальні процеси і рух країни до 2027 року. 

На політичній арені цього разу зійшлися реальні важковаговики, очолювані політичними брилами не лише польського, але й світового масштабу. Та давайте про все по порядку. 

Хто на арені

Серед всіх претендентів на місце в парламенті Польщі варто виокремити таких персон:

  • Ярослав Качинський – голова і співзасновник партії “Право і справедливість”. Вважається найвпливовішим політиком Польщі протягом останніх років, за що отримав прізвисько “Начальник”. Є братом-близнюком Президента Польщі Леха Качинського, який загинув в авіакатастрофі під Смоленськом у 2010 році. 
  • Дональд Туск – голова та співзасновник організації “Громадянська платформа”. Колишній голова Європейської ради. 
  • Рафал Тшасковський – мер Варшави, партія “Громадянська коаліція”. Приймає участь у виборах з 2005 року. Свого часу був кандидатом в Президенти.
  • Матеуш Моравецький – премʼєр-міністр Польщі, партія “Право і справедливість”, як і Ярослав Качинський. Доречі, мати політика родом з сучасного Івано-Франківська. 
  • Збігнєв Зьобро – міністр юстиції, партія “Право і справедливість”. Був одним з найближчих співробітників Леха Качинського.
  • Шимон Головня – людина шоу-бізнесу, колишній телеведучий. Партія “Третій шлях”. Раніше брав участь у президентських виборах. 
  • Славомір Менцен – наймолодший з вищезазначених осіб, йому 36 років. Відомий спірною заявою від імені провладної партії “Право і справедливість”: «Ми не хочемо євреїв, гомосексуалів, абортів, податків і Європейського Союзу».

Саме ці особи вважаються ключовими для виборів у парламент.

Протистояння титанів

Як зазначають політологи, найбільше протистояння відбулося між Дональдом Туском та Ярославом Качинським. Вони обидва більш-менш лояльні щодо України, але позиція Дональда Туска більш однозначна: ще перебуваючи на посаді голови Європейської ради він зазначав, що в Україні точиться війна, розвʼязана Росією, і її треба обкласти санкціями, що є дієвим методом протистояння. 

Він неодноразово приїздив до України особисто і спілкувався з владою щодо спільної стратегії проти агресора. Саме він міг би стати тим, хто відновить би дружні стосунки між польською і українською верхівками, які похитнулися останнім часом.

Результати

В понеділок були відомі такі попередні результати:

  • 51,1% – “Право і справедливість” (очільник – Ярослав Качинський);
  • 27,9% – “Громадянська коаліція”;
  • 13,5% – “Третій шлях”;
  • 8,25% – “Лівиця”;
  • 7,33% – “Конфедерація”.

Але не слід вважати, що тепер лідерство в парламенті обовʼязково буде за партією Качинського. Щоб сформувати більшість, інші 4 партії можуть утворити домовитися між собою і сумарно створити більшість. 

Крім вибору парламентарів поляки відповідали на такі питання:

  • ставлення до нелегальної міграції;
  • ставлення до розпродажу держмайна;
  • підвищення пенсійного віку.

До цього референдуму багато людей в суспільстві ставляться негативно, вважаючи його спекуляцією чинної влади. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *