Чому Австрія запровадила обмежувальні заходи в рамках Шенгенської зони?

Кілька днів тому офіційний Відень оголосив про запровадження додаткового контролю по всьому периметру своїх кордонів з Італією, Чехією, Словаччиною, Словенією та Німеччиною. Згідно з офіційною інформацією, метою заходу є недопущення проникнення на територію Австрії нелегальних мігрантів із “третіх країн”. Нововведення викликало хвилю обурення у сусідніх з Австрійською республікою державах. Чому?

Заява міністра транспорту Італії Маттео Сальвіні прозвучала за мірками європейської дипломатії нестандартно голосною. “Євросоюз має використовувати всі наявні в нього можливості для розуміння Австрії, яка зараз порушує основні чинні законодавчі норми ЄС, – зазначив, зокрема, він. – Ми досягнемо того, щоб кожен пункт кожного параграфа документів Об’єднаної Європи неухильно дотримувався кожного з її членів”. . Певний казус тут полягає навіть не в іменнику “кожен”, що регулярно повторюється. Справа в тому, що Сальвіні не має повноважень для подібних заяв. “Як міністр він може лише рекомендувати структурам ЄС приймати ті чи інші рішення, але ніяк не виступати ініціатором будь-якої вимоги”, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький оглядач Марі П’юдеба.

Можливо, з погляду європейського права та нинішніх реалій ЄС Сальвіні перевищив свої повноваження. У даному випадку не слід списувати з рахунків біографію самого керівника італійського Мінтрансу. Маттео Сальвіні є одним із засновників вкрай правої організації “Ліга Півночі” (“ЛЗ”). Свого часу саме її представники виступали проти напливу до Італії іммігрантів із країн Близького Сходу та Північної Африки. “Сьогодні “ЛЗ” продовжує свою “антиміграційну політику”, не бажаючи, щоб нелегали залишалися на італійській території та, вимагаючи від Австрії скасування відповідних обмежень, Рим гарантує собі статус “транзитної території для потенційних біженців”, – констатувала П’юдеба.

І не лише з боку Рим.

Як розвиватиметься ситуація навколо кордонів Австрії в найближчому майбутньому, покаже час. Ні Сальвіні зокрема, ні структури ЄС загалом відповіді на це питання дати не можуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *