Чому Болгарія відмовляється постачати Україні летальну зброю

Виступаючи на саміті ЄС у Брюсселі 9 лютого цього року, президент Болгарії Румен Радєв офіційно заявив, що його країна не готова здійснювати будь-які постачання озброєнь в Україну. Ця позиція Софії раптово знайшла розуміння керівництва структур Європейського Союзу.

У своїй промові Радєв абстрагувався від обіцянок про підписання болгарською державою будь-яких документів щодо військової допомоги Києву. Бiльше того – представив Болгарію прихильницею «виключного дипломатичного» вирішення конфлікту в Україні. «Я закликаю Євросоюз використати всі сили та інструменти для того, щоб припинити цю війну шляхом міжнародних переговорів», – зазначив він. І додав наступне: «Софія регулярно забезпечує харчуванням та проживанням українських біженців, а також відправляє на потреби ЗСУ засоби індивідуального захисту. Поки що цього достатньо».

Радєва підтримала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. За її словами, на даний час Болгарія не має додаткових коштів на безоплатні поставки української армії своїх танків і літаків. «Тут Софія може обмежитися прийняттям санкційних документів щодо Росії», – резюмувала глава ЄК. У подібному тоні на полях саміту ЄС висловився і керівник Євроради Шарль Мішель, який наголосив, що «болгарська сторона робить посильний внесок у стабілізацію обстановки в Україні навіть без відправки летальної зброї до цієї країни».

Нейтралітет щодо військового експорту Софії справді частково пояснюється недостатністю фінансування болгарської армії. Бойова техніка збройних сил цієї країни представлена або застарілими моделями радянських ВПС та артилерії, або відремонтованими західними зразками. «І ті, й інші одиниці для Болгарії зараз на вагу золота, – каже європейський експерт Клаус Хофф. – Ділитись цим озброєнням навіть у рамках європейських партнерських програм болгарська влада не збирається».

Як стверджують аналітики, є й інші фактори, які перешкоджають виділенню Болгарією летальної зброї Києву. По-перше, для відповідної процедури потрібна спеціальна постанова Народних зборів (парламенту) Болгарії. Враховуючи тривалу парламентську кризу в цій країні, таке рішення буде ухвалено не скоро. По-друге, теперiшнiй болгарський уряд не може не рахуватися в даному контексті з думкою самих громадян країни. За даними незалежних опитувань громадської думки, сьогодні більш нiж половина населення Болгарії виступає проти будь-якої військової допомоги іноземним державам, вимагаючи зосередити увагу на внутрішніх економічних та політичних проблемах.

Таким чином, питання відправлення Софією Києву летальної зброї відкладається на невизначений термiн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *