Чому Велика Британія розпустила Парламент і що дострокові вибори означають для України

Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 22 травня оголосив про розпуск Парламенту. Це викличе не лише дострокові вибори, але і великі зміни в європейській політиці взагалі. Матиме це наслідки і для України. Які саме – читайте в статті.

До оголошення розпуску Парламенту вибори повинні були провести за графіком восени, але тепер їх організують значно раніше. Про розпуск стало відомо одразу після зустрічі Премʼєр-Міністра з королем Чарльзом ІІІ. Саме під час цієї аудієнції було отримано дозвіл на розпуск та перевибори. Планується, що це відбудеться 4 липня.

Йде до фіналу

Останнім днем роботи парламентарів стане 29 травня, а 30 числа його офіційно визнають нефункціонуючим. Але до цього терміну Парламент мусить встигнути завершити нинішню сесію. Очікується, що її останнім днем стане 24 травня. 

Далі графік буде наступним:

  • 30 травня – офіційний розпуск Парламенту;
  • 4 липня – вибори нових парламентарів;
  • 9 липня – збір нових депутатів у Лондоні, під час якого треба буде обрати спікера Палати громад і скласти присяги;
  • 17 липня – день офіційного початку роботи нового Парламенту.

Якщо не буде ексцесів, то вже наприкінці липня парламентарі в новому складі зможуть повноцінно працювати.

Чим не догодили старі?

Рішення про розпуск Парламенту стало неприємним сюрпризом для багатьох політиків. Особливо дивно це виглядає на фоні того, що Консервативна партія, до якої входить нині і сам Премʼєр-Міністр Ріші Сунак, зараз не в кращому становищі: вона відстає від своїх прямих конкурентів – лейбористів аж на 20 пунктів. 

Але подейкують, що першочерговою метою Сунака було провести вибори в той момент, коли економічна ситуація в країні покращиться. Це дало б певну перевагу чинному уряду. Однак аналіз і прогнози спеціалістів дають зрозуміти, що економіка до осені аж ніяк не поліпшиться. 

Аналітики вважають, що Премʼєр-Міністр сподівається на падіння рейтингів своїх суперників безпосередньо під час передвиборчої кампанії, що дасть хоч якийсь шанс для консерваторів, які зараз переживають не кращі часи. Ось для порівняння рейтинги Консерваторів і Лейбористів станом на 13 травня:

  • Консервативна партія – 23%;
  • Лейбористська партія – 44%.

В самій Консервативній партії до ініціативи щодо розпуску однопартійці Сунака поставилися з критикою. Багато депутатів і міністрів пояснюють це бажанням Премʼєра піти з посади, оскільки він не витримав навантаження політичної боротьби. Але є і ті, хто вважає це його найбільшою помилкою. 

Проте, є і ті однопартійці, які підтримують рішення Сунака і вважають, що воно своєчасне, правильне і приведе до позитивних змін.

А що це значить для України?

Зараз вважають, що перемогу отримають лейбористи, хоч до виборів все може змінитися. В будь-якому випадку, для України негативних наслідків дострокові вибори не нестимуть. Це зумовлено тим, що і Консервативна партія, і Лейбористська стосовно України мають приблизно одну й ту саму точку зору. На відміну від тих же США, де перемога Трампа або Байдена означає зовсім різні сценарії підтримки Києва. 

Ще один факт, який вселяє надію, – це відвідування протягом кількох останніх тижнів Києву так званими “тіньовими міністрами” від лейбористів – Девідом Леммі і Джоном Гілі. Під час візиту вони пообіцяли зберегти непорушну підтримку України. Їх оголошена позиція – акцент на безпеці Європи і України особливо. Особливо варто звернути увагу на їх заяви, що Велика Британія при лейбористському Парламенті пріоритетом зробить питання інтеграції нашої країни в НАТО, щоб стати її членом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *