Чому Кадиров важливий для Кремля

Рамзан Кадиров – один з найпалкіших прихильників Путіна. Саме його підрозділи на початку російської агресії щодо України зіграли важливу, якщо не вирішальну роль. Останні тижні його прізвище не сходить з перших шпальт через чутки про важку хворобу чи навіть смерть. Але чим же Кадиров такий важливий для Путіна?

“Той, хто спалює”

Рамзан з арабської означає “той, хто спалює”, і саме таке імʼя дали хлопчику, який народився в 1976 році в родині чоловіка, що тимчасово заробляв як будівник, і жінки, що працювала в радгоспі з вирощування табаку. Народився Рамзан другим в родині, що мешкала в селі Центарой на території Чеченьсько-Інгушської автономної республіки.

В 1994 році хлопець закінчив школу і одразу вступив у визвольний загін, бо саме в той час в республіці набирав обертів визвольний рух. Президентом тоді був Джохар Дудаєв – борець за незалежність Чечні, який заявив, що вона тепер йде своїм шляхом, незалежним від Росії. 

Перший вбитий

 Перша Чеченська війна почалась саме в той момент, коли Рамзан закінчив школу. Він сам колись сказав, що вбив першого росіянина у віці 16 років. Він разом з батьком воював на боці чеченських підрозділів, які боролися за незалежність Чечні від Росії. Трохи пізніше Кадирова-старшого обрали муфтієм (найвищим духовником в ісламі), і Рамзан почав допомагати йому, а також виконувати функції особистого охоронця. 

Після вбивства російськими спецслужбами РФ Джохара Дудаєва між Чечнею і Росією наступило перемирʼя, і Кадиров-старший перейшов на бік росіян, а син почав карʼєру в елітній службі охорони Чечні, пізніше – в службі охорони Росії. Деякі політики досі вважають, що обидва чоловіки з родини Кадирових безпосередньо причетні до вбивства Дудаєва.

Батько Рамзана Кадирова

Його батько тим часом став Головою правління Чеченської Республіки і був прихильником прямого президентського правління в Чечні, а ще через три роки і став тим самим Президентом, а його син Рамзан – очільником безпеки батька. На цій посаді він бере участь в різних спецопераціях.

Перші кадирівці

В цей період Кадиров-молодший створює перші загони “кадирівців”. Вони складаються з бойовиків, які добровільно здалися федеральним службам після невдалої боротьби за незалежність Чечні. Більшість з них – це родичі, земляки, знайомі та друзі родини Кадирових.

За вірну службу і встановленні в Республіці російських порядків, Рамзан вже через рік отримує від уряду РФ нагороду як герой Росії. 

Його батько помер в результаті теракту. Охорона Кадирова-старшого повідомляла, що він не довіряв своє життя ФСБ, але навіть оточення із чеченських прихильників не врятувало того, хто зрадив народ Чечні, який боровся за незалежність, і віддав його на поталу Кремля.

В цей момент Першим віце-премʼєром Республіки призначили Рамзана. Чеченський парламент тоді просив Путіна винятково змінити правило про вік очільника регіону, адже Кадирову було лише 28, а обіймати цю посаду можна з 30 років. Президент Росії винятку не зробив, але призначив Рамзана головою регіонального осередку “Єдиної Росії”.

Молодий Президент

Та в 2007 році бажану посаду Кадиров все-таки отримав. Після цього кількість терактів в країні різко зменшилась, проте в тих, які відбувалися, звинувачували самого Президента. Боротьба за незалежність різко припинилась: було введено практику “колективного покарання”, коли ліквідували не лише повстанців, а й спалювали будинки їх родичів. Урядом підкреслювалось, що ніякої амністії бойовикам немає і не буде, їх можуть покарати в будь-який момент. Про те, що і сам Президент почав свій шлях як повстанець, краще було не згадувати.

  З моменту приходу Кадирова до влади в країні фактично діє режим влади родини Кадирова, а саме – Рамазана, його матері, сестер, дружини і дітей теперішнього Президента (їх у Кадирових 15). Це спричинило появу позасудових покарань, викрадань та вбивств “неугодних”.

За таку жорстку диктатуру Республіка отримувала щедрі фінанси від РФ. За різними оцінками бюджет країни десь на 90% становили дотації з Росії. Мати Рамзана очолює фонд імені його батька, і гроші з цього фонду, які зникають в невідомому напрямку, неодноразово викликали питання. 

Риси до портрету

Експерти і політологи виділяють кілька основних рис  правління  Кадирова:

  • різка і жорстка ісламізація народу, введення норм шаріату стала нормальною практикою;
  • фальсифікація виборів, під час яких провладні кандидати отримують до 99% голосів;
  • критика Путіна – неприпустима, тих, хто критикує Президента РФ, тут вважають ворогами.

Кадирівці в Україні зʼявились з часів анексії Криму та війни в Донецькій і Луганській областях в 2014 році.

Кадирівці в Україні

За ці дії Кадиров потрапив під міжнародні санкції. На це він заявив, що в Україні немає регулярних військ, там лише добровольці. Таких “добровольців” у Чечні, за його словами, 74 тисячі. Їх головна мета – захистити Путіна (а не Росію чи росіян!) від Заходу. Рамзан же закликав руйнувати населені пункти в Україні. 

Путін у свою чергу використовує кадировців щоразу, щоб придушити серапатистські рухи або, навпаки, анексувати окремі регіони. Тому вони вкрай важливі і потрібні одне одному.

Від тилу до передової

Саме кадирівці в червні та липні 2023 року атакували Бахмут, хоча перед тим знаходились переважно в тилу. В активних бойових діях вони брали участь в Маріуполі, Сєвєродонецьку та Лисичанську. Велика частина бійців були ліквідовані під час невдалого десантування гостомельського аеропорту під Києвом. 

Міжнародні джерела говорять про великі втрати кадирівців на українських територіях. Це викликано тим, що чеченці погано взаємодіють з російськими підрозділами. Особливо вони відзначились у зйомках відео для Тік-Току, де показували знущання і катування місцевого населення. 

В самій Чечні у Кадирова багато ворогів. У когось він вбив рідних, комусь спалив будинки, у когось знищив бізнес. Багато людей серед населення налаштовані проти нього, але тиранія не дозволяє почати боротьбу. Президент Республіки знає, що без бюджету і федеральних спецслужб Росії він не виживе. Навіть на боці України зараз воює два підрозділи бойовиків, які мріють скинути владу в країні. 

Кома чи смерть

Медіа останніми тижнями “кипить” новинами про кому чи смерть Рамзана Кадирова. Щоб не давати ходу чуткам, прес-служба Президента Чечні виклала відео, як він гуляє парком, але не зрозуміло, коли саме воно зроблене. 

Ще з грудня 2022 року журналісти почали казати про критичну ситуацію зі здоровʼям Кадирова. Висловлювали думки з приводу проблем з нирками і вимушеним гемодіалізом. Ізраїльський лікар прокоментував, що судячи з відео, Президент Республіки може знаходитись на серйозному лікуванні, адже його кисть вкрита суцільними слідами інʼєкцій. 

Про те, що останній тиждень чоловік провів в одній з лікарень Москви, заявило Головне управління розвідки України. Також поруч з Центральною клінічною лікарнею управління справами Президента періодично стоять чеченські авто. В російських ЗМІ пишуть про гемодіаліз, а деякі журналісти повідомлюють про невдалу пересадку нирки. Реальний стан здоровʼя чеченського лідера наразі невідомий, але однозначно, що щось таки відбувається.

Повідомлюється також про системне отруєння Кадирова особистим лікарем Президента, який раніше  був Міністром охорони здоровʼя Чечні, Ельханом Сулеймановим. Вважається, що він труїв Рамзана періодичними інʼєкціями. Самого Сулейманова останній раз бачили минулої осені, після чого він зник. Чи живий він, наразі невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *