Чому «колективний Захід» може запровадити додаткові санкції проти TikTok

Уряд США оголосив про намір розширити так званий санкційний список щодо Китайської Народної Республіки. На цей раз заборони можуть торкнутися однієї з найбільших молодіжних мереж – TikTok.

Як зазначено у заяві Білого Дому, в рамках вказаної мережі поширюється інформація, яка може містити контент, який «заохочує шпигунство та розповсюдження зброї». «Сьогодні ми не маємо можливостей для здійснення контролю над роботою TikTok, – сказав високопосадовець адміністрації Сполучених Штатів Америки. – Немає жодних гарантій того, що на цій платформі не поширюється антиамериканська та антизахідна пропаганда, а також не афішується продаж зброї, боєприпасів та наркотиків». Напередодні генеральний директор TikTok Шоу Зі Чу дав свідчення з цього приводу під час спеціальних слухань у Конгресі США. При цьому деталі відповідного засідання американського найвищого законодавчого органу не розголошуються.

Отже, що, по суті, відбувається? Насамперед у Вашингтоні побоюються, що система безпеки китайської соцмережі контролюватиметься (або вже контролюється) спецслужбами офіційного Пекіна. «Такий розвиток подій, напевно, завдасть серйозних збитків «колективному Заходу», – сказав у коментарі оглядачу EURO-ATLANTIC UKRAINE політичний експерт Джеффрі Піттерс (США). – На цьому тлі той самий Захід просто намагається убезпечити себе». Слід зазначити, що раніше Сполучені Штати, Великобританія, Канада, Нова Зеландія та Франція вже обмежили використання мережі TikTok для співробітників своїх державних установ.

Але ж у чому справа – на даний момент жодного доказу незаконного («шпигунського», «ксенофобського» чи іншого) контенту оприлюднено так і не було. Більше того, за словами самого Шоу Зі Чу, китайська компанія ByteDance, яка володіє TikTok, зареєстрована у вільній економічній зоні на Кайманових островах і формально не підпадає під юрисдикцію влади КНР. У керівництві ByteDance нагадали, що засновникам мережі з Китаю належить лише 20% акцій структури.

Як би там не було, кілька днів тому Агентство національної безпеки США попередило світову спільноту про те, що навіть найменший контроль Пекіна над TikTok загрожує початком проведення Китаєм так званих операцій впливу щодо Заходу. Таким чином, немає жодних сумнівів, що вже найближчим часом до цієї соціальної мережі в цілому та Китаю, зокрема, будуть застосовані чергові обмежувальні заходи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *