Чому ООН виявилась мілітарним імпотентом світового масштабу

З 24 лютого 2022 року, коли розпочався наймасштабніший конфлікт з моменту закінчення II Світової війни, світ чекав демонстрації того, як ООН зможе подіяти на агресора. Через рік і 3 місяці сам Генеральний секретар цієї організації заявив, що свою функцію ООН не виконує.

Навіщо створили ООН

Організацію створили 78 років тому після завершення Другої Світової. Основні функції за статутом такі:

  • підтримання миру;
  • зміцнення міжнародної безпеки;
  • розвиток співробітництва між державами.

Ґутерріш – Генеральний секретар ООН визнав, що Радбез довів свою нездатність запобігання воєнним конфліктам. І цю думку поділяють багато політиків та відомих персон, починаючи від Дональда Трампа і закінчуючи Папою Римським Франциском.

Невдаха №2

Першою подібною організацією після I Світової війни була Ліга Націй. Коли виявилось, що лише політичними засобами без мілітарних сил запобігати воєнним конфліктам неможливо, організацію просто розформували. На зміну їй прийшла формація нового зразку – ООН.

Треба відмітити, що перші десятиріччя її Радбез був набагато рішучішим, ніж зараз. Прикладом може бути операція по припиненню війни в Конго, коли миротворчі війська ООН провели великі місії з застосуванням авіації, направлені на витіснення сепаратистів з Катанги.

Ще один приклад – Корейська війна. Тоді сили ООН фактично відворотили захват Южної Кореї. Проте, зараз від рішучості залишилися лише спогади.

Чому ООН перестала діяти

Після ІІ Світової війни, коли спільний ворог обʼєднав між собою непримиренні табори, такі, як Велика Британія і СРСР, політики не уявляли, що ці держави будуть по різні сторони барикад. Тим більше, що самого СРСР не буде, а її країни воюватимуть між собою. Тому станом на 50-ті роки схема була дієвою.

Але час сплинув, і зʼявились непереборні проблеми, які заважають ООН запобігати війнам. Найбільша з них – здатність блокувати рішення Радбезу його співзасновниками, застосувавши право “вето”. Тобто, засновник стає фактично безкарним, проти нього ООН не діє. Одним з таких членів є Росія, наслідком чого є її військова агресія щодо багатьох країн за останні 78 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *