Чому Путіна неможливо арештувати по ордеру від Міжнародного кримінального суду

Видача ордеру на арешт Путіна в Гаазі стала справжньою подією, однак, не варто переоцінювати її значення. Насправді Президенту РФ не загрожує арешт найближчим часом через ряд причин.

Дипломати підкреслюють: високопосадовців, які причетні до війни з Україною, багато. В першу чергу під удар потрапляють військовопосадовці, а притягнення до суду перших персон Кремля – справа довга.

Можна все

Ситуацію пояснила представниця Держдепартаменту США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Саак. Вона повідомила, що правосуддя над Путіним не відбудеться, поки він залишається на посаді Президента РФ.

Навіть сам арешт провести раніше, ніж він передасть посаду своєму наступнику, неможливо. Це повʼязано з тим, що він, як всі голови держав, має недоторканість. Імунітет не дасть йому потрапити під варту суду будь якої країни, МКС або української спеціальної палати.

Навіть не починали

Ситуація ускладнюється тим, що крім того, постає цілий ряд інших правових перепон, зумовлених високою посадою:

  • Україна не може почати процес розслідування;
  • неможливо підготувати обвинувальні акти і т.д. 

Ще одне попередження, яке зробила Бет ван Саак, стосується того, що українці мусять бути готовими до неприємних сюрпризів під час цієї справи. 

З цього всього можна зробити такі висновки:

  • Путін залишатиметься Президентом, скоріше за все, пожиттєво. Якщо треба буде, в Росії змінять відповідним чином Конституцію абощо.
  • На чесну боротьбу і на неупередженість судової системи сподіватися не варто.

З огляду на те, що зараз готують візити Путіна в Туреччину та на саміт G20 в Індію, така думка має підґрунтя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *