Чому Росія досі в Раді Безпеки ООН?

Членство Росії в Раді Безпеки ООН – це просто знущання над демократичними засадами існування світу. Чи збираються виправити цю безглузду помилку?

Радбез ООН – один із шести головних органів ООН. Особливість полягає в тому, що лише його рішення є обовʼязковими для всіх (постійних і непостійних) членів

Постійними членами Радбезу є:

  • Китай;
  • Франція;
  • Росія;
  • Великобританія;
  • США.

Але з Росією склалася дивна ситуація. Постійні члени були прописані в Основному статуті, що затвердили 26 червня 1945 року. Цей документ діє і досі. Проте, Росія там не згадується. Там є лише СССР – держава, якої давно не існує на карті. Після розвалу Союзу Росія без жодних підстав вирішила зайняти це місце.

Основні питання, якими займається Рада Безпеки, такі:

  • військові операції проти країн-агресорів;
  • долучення миротворчих сил в зонах конфліктів;
  • впровадження дії міжнародної адміністрації ООН в зоні конфлікту.

Якщо хоч один із постійних членів Радбезу виступає проти якогось рішення, то воно блокується, оскільки одностайність – обовʼязкова умова, прописана в статуті. Саме це викликало складнощі зі стримування російської агресії з 24 лютого. Навіть якщо всі інші країни підтримують певне рішення з врегулювання конфлікту і дій проти країни-агресора, Росія голосує “проти”, і це вирішує все.

Ситуація дійсно абсурдна, про що неодноразово заявляли політики від різних країн і міжнародних організацій. Проте, окрім “глибокого занепокоєння” жодних дій не було виконано.

Оскільки така ситуація створює найбільше негативних наслідків саме для України, вирішення питання українська влада бере в свої руки. Глава МЗС Кулеба оприлюднив інформацію про початок роботи, направленої на доведення незаконності перебування Росії в переліку постійних членів Ради Безпеки при ООН. Для цього є все необхідне і успіх практично гарантований.  Шлях буде довгим і бюрократичним, але досягти своєї цілі реально. Виключення РФ зі складу Радбезу могло б докорінно змінити хід війни і в рази прискорити перемогу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *