Чому Румунія привела свою армію у підвищену боєздатність

У понеділок, 24 липня, офіційний Бухарест оголосив про приведення своїх армійських підрозділів у стан підвищеної бойової готовності. За деякими даними, це пов’язано з атакою російськими безпілотними літальними апаратами портів Рені та Ізмаїл (Одеська область), які розташовані в безпосередній близькості від кордону з Румунією. Як стверджують незалежні експерти, нововведення не означає нового похолодання у взаєминах Бухареста та Москви, проте воно має стати для Кремля «черговим попередженням».

Про яке саме «попередження» у цьому конкретному випадку йдеться, той самий Бухарест не уточнює. Раніше румунський президент Клаус Йоханніс, коментуючи напад російської авіації на українські порти, заявив буквально наступне: «Інцидент стався за кілька десятків кілометрів від румунського кордону, ми залишаємо за собою право адекватно відреагувати на ситуацію». Цю думку розділив і прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, який підкреслив, що таким чином Румунія має намір захищати не лише власну територіальну цілість зокрема, а й інтереси Північноатлантичного альянсу загалом.

Що ж, по суті, сталося? 22 та 23 липня військово-космічні сили Російської Федерації атакували дунайські порти Рені та Ізмаїл – найбільші структури, де зосереджено запаси українського зерна, призначеного для відправки до Західної Європи та деяких країн Азії та Африки. Жертв немає, проте повідомляється про знищення кількох десятків тонн сировини. Вказані дії Бухарест розцінив як особисту образу. По-перше, на цьому етапі Румунія є найбільшою перевалковою базою для імпорту в ЄС пшениці та ячменю з України. По-друге, через безпосередню близькість згаданих об’єктів до румунської території тієї ж Румунії вперше за останні кілька років спрацювали системи протиповітряної оборони.

Слід зазначити, що у Бухаресті чомусь не схильні драматизувати ситуацію. «Прямої загрози державності Румунії внаслідок чергових агресивних дій Росії в Україні немає», – йдеться у заяві румунського міністерства оборони.

Але є нюанс, не звернути уваги на який міжнародна громадськість просто не може. «Уся справа в тому, що атаковані Росією об’єкти прилягають до румунської території, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE бухарестський аналітик Віорел Дреган. – На цьому тлі Бухаресту просто необхідно було відреагувати блискавично та зміцнити свої східні кордони. Така позиція значною мірою сприятиме зростанню авторитету Румунії у структурах НАТО».

Як складатиметься ситуація – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *