Чому США відмовилися постачати Україні ракети великої дальності

Представники адміністрації Білого дому США офіційно підтвердили інформацію, що з’явилася раніше, про відмову Вашингтона направити Києву партію ракет великого радіусу дії. Як зазначили високопосадовці, це пов’язано з «певними змінами геополітичних інтересів Сполучених Штатів». Що саме мається на увазі під цим формулюванням, у команді Джозефа Байдена не пояснюють.

Цікаво, що від будь-яких коментарів у зв’язку з цим утримуються навіть маститі світові аналітики. У ряді західних ЗМІ з’явилися дуже обережні міркування про те, що постачання Америкою в Україну далекобійних ракетних систем типу ATACMS призведе до утворення суттєвого пролому в обороноздатності самих США. За деякими даними, на сьогоднішній день американська оборонна промисловість виявилася не в змозі обсягів зброї та боєприпасів, вже відправлених Вашингтоном на потреби ЗСУ.

Втім, є й інше припущення. Декілька тижнів тому про свій намір забезпечити збройні сили України ракетами великої дальності заявила Великобританія. «У Вашингтоні цілком справедливо вважали, що Сполученим Штатам не варто «перебивати» ініціативу Лондона, – зазначив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – При цьому генерали Пентагону впевнені, що для зміцнення українських збройних сил британських ракет буде достатньо”.

І, нарешті, існує ще одна думка, з якою явно не можна не зважати ні за яких умов. «Білий дім не бажає, щоб Україна використовувала американські ракети для можливого завдання удару по території Росії», – йдеться в пояснювальній записці команди Байдена. Щоправда, у тій самій записці наголошується, що від ідеї забезпечення ЗСУ системами ППО, а також відправки в Україну танків, БМП та боєприпасів до них Вашингтон «не відмовляється». Передбачається, що в найближчому майбутньому Сполучені Штати Америки таки нададуть Києву кілька комплексів протиповітряної оборони «Patriot».

Тим часом чинний міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі висловив сподівання, що британські аналоги американських ракет зроблять ЗСУ «добру службу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *