Чому США та Румунія домовилися посилити військову допомогу Україні

Пiд час спеціальної зустрічі так званого «Стратегічного діалогу» («СД») між США та Румунією, що відбулася напередодні в Бухаресті, сторони дійшли висновку про необхідність різкого збільшення військової допомоги Україні, а також виділення додаткових коштів на забезпечення безпеки східних кордонів НАТО. Як стверджують незалежні аналітики, нова угода дозволить Києву не лише зміцнити ЗСУ, а й остаточно заручитися підтримкою запеклих партнерів у боротьбі проти російської агресії.

«Стратегічний діалог» є найбільшим у Східній Європі дискусійним дипломатичним клубом, участь у якому беруть Сполучені Штати Америки з одного боку та низка держав колишнього Варшавського договору – з іншого. У Бухаресті відповідне засідання проводиться вже восьмого разу. У форумі взяли участь представник Держдепартаменту США у справах Європи та Азії Дерек Хоган, високопосадовці американських Міноборони та Міністерства торгівлі, а також експерти МЗС та військового відомства Румунії. «Ми повинні приділити особливу увагу потенційним ризикам, які становлять дестабілізуючі дії Російської Федерації в Україні для Молдови та Румунії, зокрема і Об’єднаної Європи в цілому», – зазначив Хоган.

За деякими даними, американська делегація дала високу оцінку прагненню низки європейських держав протистояти поширенню російської агресії в Україні. «Необхідно виділити додаткові кошти на збільшення пропускної спроможності дунайських каналів з метою підтримки ЗСУ, – наголошується у підсумковому комюніке форуму. – Сполучені Штати за підтримки Румунії, Болгарії та Польщі зроблять усе можливе, щоб Київ і надалі міг протидіяти поширенню російського впливу у зазначених регіонах».

Про якісь конкретні суми допомоги, затвердженої на полях «СД», не повідомляється. «Хоч би скільки було вкладено грошей у цьому контексті, ці кошти напевно підуть на фінансування української армії, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – Це можуть бути вкладення в купівлю танків, бронемашин і навіть літаків. Водночас, цілком очевидно, що частину такої техніки США та ЄС передадуть Києву безкоштовно». І додав буквально таке: «Україна є форпостом західного світу, напевно, вона отримає потрібні для ЗСУ кошти».

Як би там не було, ще одним пунктом порядку денного на Бухарестській зустрічі «Стратегічного партнерства» стало надання Молдові нових грошей на захист своїх східних кордонів. Втiм, рішення щодо цього питання ухвалено не було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *