Чому Техас став пульсуючою точкою

Через океан не зовсім зрозуміло, чому в США бурхливі події розгорнулися саме в цьому штаті. Те, що він межує з Мексикою, зрозуміло, але докорінні причини більш глибокі і неоднозначні. Давайте розберемося разом.

Портрет “героя”

Техас – один з найпівденніших американських штатів. Щоб мати про нього правильне розуміння, важливо зазначити кілька фактів:

  • Раніше він був у складі Мексики, як і Аризона, Каліфорнія, Колорадо, Невада та ще ряд штатів.
  • За площею він перевищує площу України, а за кількістю жителів стоїть на другому місці після Каліфорнії.
  • В разі відділення його запаси нафти поставили б Техас на 12 місце за економікою в світі.

Наразі те, що відбувається тут, входить в межі конституції США, і більшість аналітиків сходяться на думці, що події за океаном цього разу не перетворяться на другу громадянську війну, хоч в російських медіа і пишуть про це. 

Безперервний потік

Якщо двісті років тому віссю розмежування стало рабовласництво, то тепер акценти інші:

  • мігранти;
  • права і ставлення до ЛГБТ;
  • нерівність;
  • аборти;
  • істеблішмент тощо.

І проблеми з мігрантами дійсно посідають перше місце. Саме цей фактор став вирішальним для задіяння поправки до Конституції США, щоб запровадити в Техасі військовий стан і початок будівництва паркану з колючого дроту на кордоні між Мексикою і США. Ці заходи мають на меті зупинити потік нелегальних мігрантів, яких лише за грудень 2023 року налічується понад 200 000. 

Не люди, а електорат

Особи, які нелегально прибули сюди, після легалізації стають електоратом демократів, що толерують їх, а республіканці виступають різко проти. Не в захваті і південні американці, адже “прибульці” створюють навантаження на економічну і соціальну сфери. 

Українські політики різко засуджують дії трампістів, які не підтримують наводнення американських штатів мігрантами, але при цьому вони виправдовують Польщу, яка побудувала на кордоні з Білоруссю таку саму стіну з колючим дротом, щоб зупинити мігрантів з арабських країн, які намагаються проникнути на територію ЄС. Для Трампа мігранти – люди, які голосуватимуть проти нього, і лише за останні три роки їх кількість збільшилась на 8 млн.

Техас підтримав не лише Трамп, а й Ілон Маск. Північні штати, Захід та Схід, навпаки, здебільшого продовжують толерувати питання з мігрантами через ідеї равенства. І ситуація стає все критичнішою, а апогей очікується в листопаді, коли американці обиратимуть нового Президента, за чим послідує зміна третини Сенату. Крім того аналітики попереджають, що будь-який результат виборів спричинить загострення, адже такої поляризації американське суспільство не знало вже давно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *