Чому Угорщина не підтримає вступ України до ЄС

Кілька днів тому глава угорського МЗС Петер Сійярто виступив із заявою, в якій зазначив, що офіційний Будапешт у найближчому майбутньому не голосуватиме за вступ України до Євросоюзу. Як не дивно, причиною такої позиції стало не традиційне лояльне ставлення Угорщини до Російської Федерації. Питання набагато складніше.

І відповіді на це питання зараз немає. За словами Сійярто, щоб Київ ще «хоч би на крок» наблизився до Об’єднаної Європи, українській владі необхідно скасувати місцевий вкрай непопулярний серед етнічних меншин закон «Про освіту». Нагадаємо, згідно з основними положеннями цього документа, викладання у всіх без винятку школах України має вестися державною – українською мовою. Причому, у низці регіонів країни, включаючи Ужгород та околиці, навчання рідною мовою діаспори зводиться до мінімуму чи взагалі факультативів». «Таким чином, діти Закарпаття, які говорять угорською мовою, опинилися в небезпеці, – резюмував міністр закордонних справ Угорщини. – На цьому тлі безрозсудно говорити про будь-яку підтримку європейської інтеграції Києва з боку нашої держави».

Слід зазначити, що раніше Сійярто провів зустріч із помічницею Комісара ООН з прав людини Ілзе Брандс Керіс, де підкреслив, що «поки 99 угорських шкіл Закарпаття перебувають на межі закриття, Будапешт не гарантує Україні «перепустку в ЄС». При цьому представник угорського уряду Золтан Ковач зазначив, що не йдеться про якийсь «геополітичний демарш Угорщини».

Схоже, це справді так. «Багато дітей у Закарпатській області практично не говорять українською, – нагадав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський аналітик Олександр Мітц. – Будапешт і раніше підтримував прагнення етнічних угорців в Україні «повернутись до угорських джерел». Саме зараз така позиція фактично є головним козирем Угорщини у угорсько-українських взаєминах. В умовах війни проводити певну реформу системи освіти Київ просто не в змозі».

Подейкують, що ця позиція Будапешта є ще однією спробою демонстрації власної політики Угорщини в рамках єдиної Європи. Чи зміниться ця політика – поки що нікому не відомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *