Чому шанси Швеції на вступ до НАТО зменшуються з кожним днем?

Напередодні великого ісламського свята Курбан-Байрам представники одного з украй правих громадських рухів Швеції оголосили про намір провести акцію зі спалення святої для кожного мусульманина книги – Корану. Як стверджують організатори заходу, таким чином горезвісна шведська громадськість «доведе необхідність збереження європейських цінностей у країні». “Намір”, який чомусь отримав санкції місцевої влади, може в черговий раз закрити Стокгольму шлях до НАТО.

Втім, справа тут зовсім не в Корані. Хоча будь-які екстремістські вилазки дійсно повинні припинятися і припиняються в країнах-членах Північноатлантичного альянсу, серед учасників Західного військового блоку починає назрівати якась група політиків протидії найактивнішій інтеграції Королівства Швеція до згаданого блоку. За останніми даними, на сьогоднішній день категорично проти «шведського натовського шляху» виступають Туреччина та Угорщина. Про своє право ветувати відповідні документи неодноразово заявляли представники законодавчих органів Франції та Румунії.

«Немає жодних сумнівів у тому, що процес вступу шведського королівства Альянс затягнеться на невизначений термін, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний експерт Клаус Хофф. – Насамперед, опоненти зазначеного процесу наполягатимуть на тому, що як новий член НАТО Швеція вимагатиме додаткових капіталовкладень. Наразі практично жоден член Альянсу не готовий виділяти гроші на присутність Стокгольма у лавах блоку. Крім того, офіційна Анкара вже заявила, що без вступу Туреччини до Європейського союзу про жодне розширення Альянсу не може бути й мови».

Навіть більше. На думку деяких західних аналітиків, будь-яке зволікання з розглядом питання про членство Швеції в НАТО автоматично знижує її шанси на набуття відповідного статусу. Мовляв, кількість противників такої інтеграції в найближчому майбутньому тільки збільшуватиметься.

Як би там не було, питання шведської інтеграції до блоку розглядатиметься Брюсселем у довгостроковій перспективі. Передбачається, що Туреччина знову блокує “натовську інтеграцію” Швеції. З різних причин. Тим не менш, дії екстремістів щодо священної для мусульман книги в Стокгольмі Анкара візьмуть до уваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *