Чому Єврокомісія відмовилася запроваджувати «ядерні санкції» проти Росії

У ході свого засідання у Брюсселі 16 лютого представники Єврокомісії зняли з порядку денного розгляд питання про запровадження додаткових санкцій проти Російської Федерації щодо співробітництва Москви та так званого «колективного Заходу» в атомній сфері. Причиною такого рішення, яке вже викликало неоднозначну реакцію в міжнародному політикумі, стала ціла низка факторів, які керівництво Європейського Союзу зі зрозумілих причин не може не враховувати.

Насамперед, свій категоричний протест у контексті застосування зазначених обмежень та заборон висловила Угорщина. У заяві офіційного Будапешта було зазначено, що наразі від контактів держави з російською компанією «Росатом» («РА») залежить енергетичне майбутнє угорської держави. І це правда. Основні потужності єдиної АЕС Угорщини – Пакш – обслуговуються саме «РА». У разі припинення співпраці з Москвою в даному контексті країна втратить більше 50% всього електрики, що раніше виробляється. «Тут ми керувалися і керуватимемося власними економічними інтересами», – резюмував прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Думку Орбана підтримав президент Болгарії Румен Радєв. Виступаючи на саміті ЄС, він заявив про намір Софії ветувати «будь-які санкційні документи проти РФ у ядерній галузі». «Якщо на карту поставлена наша енергетична безпека, наша відповідь санкціям буде однозначною: «Ні!», – наголосив, зокрема, глава болгарської держави

Крапку в можливій дискусії раптово поставив Париж. Високопосадовець адміністрації президента Франції Еммануеля Макрона нагадав європейським парламентаріям, що абсолютна більшість французьких атомних електростанцій працює на російському паливі. «Ні про які санкції тут не може бути й мови», – сказав він.

Таким чином, питання про «ядерні обмеження» для Росії Європейська комісія відклала на невизначений термін. «Не виключено, що в найближчому майбутньому дипломати ЄК до нього повертатимуться неодноразово, – зазначають західні аналітики. – Однак доти, доки хоча б одна з країн Євросоюзу, яка залежить від російських енергоносіїв, заявлятиме про намір скористатися своїм правом вето в цьому напрямку, жодної «ядерної ізоляції» для Москви очікувати не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *