Чому ЄС та США планують оголосити «економічний бойкот» Китаю

Кілька днів тому одне з великих західних інформаційних агентств поширило інформацію про Брюссель і Вашингтон, що нібито готується, введення так званих «обмежувальних заходів» щодо Китайської Народної Республіки. За деякими даними, Європейський Союз та Сполучені Штати Америки мають намір різко знизити обсяги інвестицій у КНР, а також блокувати розповсюдження товарів із КНР у десятках країн світу. При цьому автори ідеї так і не змогли чітко пояснити доцільність використання таких ембарго.

Точніше – пояснити спробували. За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, сьогодні Пекін, який частково підтримує Росію в її війні проти України, не може розглядатися західною спільнотою як надійний партнер. «КНР все частіше виступає в ролі суперника, а не соратника колективного Заходу», – наголосив, зокрема, він. Цю думку розділила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. За її словами, сьогодні фінансова співпраця Євросоюзу та Сполучених Штатів із Китаєм «напевно не принесе користі» компаніям на всій території від Аляски до Апеннінського півострова.

У такому поясненні європейські та американські економісти пішли далі. На їхню думку, Китай цілком може використати досвід західних компаній у своїх технологічних досягненнях, які «згодом загрожуватимуть національній безпеці США та Об’єднаної Європи». Інших пояснень ні перші, ні другі аналітики просто не дали.

Як припустив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE політичний оглядач Вільям Конноллі (Нью-Йорк), мова в даному конкретному випадку може йти про побоювання того ж «колективного Заходу» щодо зростання економічної ролі КНР та її чергового зближення з Москвою, яка фактично здійснила агресію на територію України. «Сьогодні немає жодних гарантій того, що технології, які отримують Пекін від партнерських компаній з ЄС та Сполучених Штатів, не будуть використовуватися Російською Федерацією», – сказав він.

Цікаво, що відповідна інформація пролунала напередодні візиту до Вашингтона міністра комерції КНР Вана Веньтао. Під час зустрічі з американськими бізнесменами в Шанхаї 22 травня нинішнього року Веньтао заявив, що його країна «з радістю ухвалить інвестиції зі США». Чи стане Вашингтон вкладати в Китай свої кошти, стане відомо вже після 25-26 травня, коли китайський міністр зустрінеться зі своєю американською колегою Джиною Раймондо.

Як би там не було, а вже 30-31 травня представники ЄС та Сполучених Штатів Америки зберуться на IV зустріч Ради двох структур у шведському місті Лулеа. На порядку денному – нові санкційні заходи щодо Китаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *