Швейцарія втратила свій почесний титул нейтральної країни

Швейцарія більше не є нейтральною країною, тому мирний саміт на тему України тут проводити не будуть. Таку думку висловив Посол РФ у Швейцарії Гармонін. Чому це стало неможливо, далі в статті.

Історичний нейтралітет

Ще з XIX сторіччя Швейцарія сформулювала свій основний принцип зовнішньої політики, який втілено у фразі “Без нас”. Вони не підтримують жодну зі сторін конфліктів і, тим більше, не беруть у них участі. Саме це стало однією з причин економічного чуда, що спостерігалося тут протягом ХХ століття: під час найбільших світових воєнних конфліктів гроші звідусіль стікалися у надійну та нейтральну країну.

Через нейтралітет історичною столицею проведення високорангових мирних переговорів ставала Швейцарія. Але зараз РФ не погодиться на таке, як повідомив Посол РФ, що працює в Швейцарії. 

“Підмочена репутація”

Представник Росії заговорив про це після того, як у пресі зʼявилась інформація про пропозицію Президента України щодо Швейцарії як майданчика для високорангових переговорів між Києвом і Москвою у майбутньому. Роль такого посередника для Швейцарії звична.

Це не перша претензія РФ до цієї країни. Перша хвиля незадоволення полилась після того, як Берн підтримав санкції проти Росії. Особливе обурення викликало замороження активів РФ на сумму 8,36 млрд доларів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *