Швейцарія відмовила Україні у передачі зброї

Постійна представниця Швейцарії в ООН заявила, що її країна не буде надавати військову допомогу Києву. На пресконференції Паскаль Берісвіль докладно пояснила, чому це так і чи варто очікувати на зміни в даному питанні.

Народ підтримує
Ще в лютому 2022 року тисячі швейцарців вийшли на вулиці, засуджуючи агресію проти України і з вимагаючи надати постраждалій країні підтримку. Після цього почалися передачі гуманітарної допомоги, узгодили порядок прийому біженців на швейцарських територіях. 

Політики більш обережні
Проте самим важким став момент з військовою допомогою. Хоча Швейцарія, яка відома своєю нейтральною позицією стосовно військових конфліктів, засудила дії Кремля, реальної допомоги надано не було. Країну роздирали протиріччя щодо цього, які сягнули піку у березні 2023 року, коли інші європейські країни та США активно надавали техніку для контрнаступу. 


8 березня відбулося голосування щодо реекспорту озброєння на адресу країни, яка зазнала нападу з порушенням міжнародного права. Результати голосування на перший погляд на користь України: 98 депутатів – за, 96 – проти. Але лише на перший погляд.

Почалися виправдання
Справа в тому, що реекспорт дозволено лише у випадку офіційного визнання нападу на Україну Радою безпеки ООН. Оскільки одним із членів Ради безпеки є Росія, що давно накладає вето на будь-які невигідні їй рішення, це просто неможливо. 


Але 1 травня під час пресконференції постпред Швейцарії Берісвіль дала зрозуміти, що можливість реекспорту військової техніки України таки існує. Проте, для цього необхідно внести парламентарні зміни в законодавство Швейцарії. Подібні процедури займають багато часу, але інакше про допомогу можна забути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *