Швеція укріпить український фронт артустановками

Шведський уряд розглядає можливість відправлення колісної самохідної артилерійської системи Archer. Про це заявив прем’єр-міністр Швеції Крістерссон.

Ульф Крістерссон в середині осені 2022 року став прем’єр-міністром Швеції. Ще до свого призначення на посаду він критикував попередній уряд за те, що артилерійські установки цього типу не було надано Україні раніше. Критика була досить жорсткою, проте після отримання посади Крістерссон не став приймати такого рішення. Натомість він сказав, що системи ППО, а не артустановки є більш нагальною потребою української сторони у протистоянні Росії.

Але з іншого джерела – від шведського політика Гульквіста – пролунала інформація про переговори між Міноборони Швеції і України з приводу передачі Archer, які точаться зараз. Голова Міністерства закордонних справ Кулеба ще влітку 2022 року наголошував на зацікавленості цим типом озброєння.

Чому потрібен Archer

САУ Archer – це самохідна артустановка на базі шасі Volvo. Його заслужено відносять до надсучасних артсистем з повною автоматизацією процесів. Єдиним моментом, коли потрібна робота солдат, є заряджання зброї. Через високу автоматизацію дозволяє працювати з екіпажем всього в 2 особи.

Одна з важливих переваг – можливість вести вогонь на дальність до 60 км. Основне призначення – знищення живої сили, дзотів, батарей артилерії. Тобто, установка є надважливою під час контрнаступів. Також машина працює на мінних полях, площа яких на території України зараз перевищує площу Великобританії.

Вражає також час розгортання і згортання комплексу – він становить лише 30 секунд. Артустановка може рухатись, якщо в неї пробиті всі 4 колеса, і не втрачає боєздатності після підриву 6 кг вибухової речовини.

Такі системи могли б надати значну перевагу Україні на полі бою, тому вирішення питання взято під контроль першими особами Міноборони України і Швеції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *