Шпигунські ігри: чому Бразилія відмовляється передати російського шпигуна в руки США

Справа Сергія Черкасова, який вважається військовим розвідником Російської Федерації, стає все цікавішою. Після невдалої спроби стажування Сергія у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі Бразилія відмовляється від видачі шпигуна США.

Як розвивалися події

Справа тягнеться з минулого року. Спроба запустити свого агента до настільки серйозної міжнародної організації свідчить про те, на який високих рівнях РФ намагається вплинути на ситуацію. 

Хронологія подій наступна:

  1. У червні 2022 року Сергія Черкасова було заарештовано у Нідерландах силами нідерландського розвідуправління. Після цього арештованого передано під юрисдикцію Мінюсту та громадянської безпеки Бразилії. 
  2. Співробітника Головного розвідуправління Росії (ГРУ) звинувачено у підробці документів щодо громадянства: він працював під прикриттям по документам громадянина Бразилії, тому розслідування вели саме у цій країні. Він видавав себе за громадянина Бразилії Віктора Мюллера Ферейру.
  3. Черкасов отримав вирок у вигляді позбавлення волі терміном 15 років.
  4. США подало запит до бразильського Мін’юсту з проханням передати звинуваченого, щоб судити його за шпигунство на користь Росії. Однак, запит було відхилено на законних підставах.

Росія діє на випередження 

Оскільки виток інформації після розслідування справи про шпигунство може бути реально деструктивним для всього Розвідуправління РФ, росіяни зробили наступний хід: вони порушили стосовно засудженого справу про наркоторгівлю

Це дає право затребувати екстрадиції Сергія Черкасова у Росію, що й було зроблено. Спочатку Бразилія відмовила на підставі того, що передати підозрюваного не можна раніше, ніж закінчиться слідство і буде оголошено вирок. 

Повернути чи ліквідувати

Пізніше, після того, як США надало запит щодо росіянина, щоб проводити розслідування у справі про шпигунство, департамент міжнародно-правової співпраці відмовив, посилаючись на те, що рішення про екстрадицію до Росії вже затверджено Верховним судом. Таким чином РФ домоглася, щоб витоку даних про шпигунську діяльність Сергія Черкасова у світі не відбулося. 

Спеціалісти вважають, що справа про наркоторгівлю безпідставна і сфабрикована для того, аби мати підстави до екстрадиції небезпечного елемента в країну. Якби це не вдалось, то альтернативним варіантом могла б бути фізична ліквідація російського агента.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *