Ще не крапка: чому МКС не пішов назустріч Україні

Напередодні Міжнародний кримінальний суд ООН (МКС) ухвалив рішення відмовити офіційному Києву в задоволенні позову про порушення щодо фінансування тероризму та расової дискримінації щодо Російської Федерації. У Москві це рішення вже назвали “історичним”. Подібну думку РФ можна поставити під сумнів. Чому?

Зазначене рішення МКС прозвучало несподівано не так для самої України, як для Заходу загалом. Згідно з офіційною інформацією, Суд ООН відхилив усі вимоги України щодо стягнення з Кремля компенсації за розв’язану на українській території фактичну війну в цілому та збитий над Донбасом у 2014 році нідерландський пасажирський літак зокрема. “Немає достатніх підстав для таких важливих (і гучних) оголошень”, – йдеться у відповідному документі структури Організації Об’єднаних Націй.

У зв’язку з цим своє здивування цією позицією МКС вже висловили Великобританія, США та Канада. Спільної заяви з цього приводу поки що не прозвучало, однак у Лондоні заявили, що Сполучене Королівство й надалі робитиме все можливе, щоб “добуватись справедливості щодо України”. У подібному ж контексті висловилися Вашингтон і Оттава, які зазначили, що саме з цього моменту вони “уважно стежитимуть за тим, що відбувається в українському контексті”. Ні для кого не секрет, що словосполучення “український контекст” має на увазі роботи за новими міжнародними позовами на користь України.

У тому, що такі позови будуть ініційовані та розглянуті, немає жодних сумнівів. “Рішення МКС – ще не крапка по “українській справі”, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Олександр Мітц. – Цілком очевидно, що в найближчому майбутньому інші юридичні структури напевно підуть назустріч Києву”. На запитання, чи такі спроби увінчаються успіхом, аналітик відповів позитивно.

Як би там не було, а Україна, яку в окремих міжнародних колах по праву вважають частиною світової спільноти, зможе скористатися підтримкою інших юридичних структур для встановлення істини щодо фактів російсько-українського конфлікту. Принаймні про це говорять фахівці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *