Ще одна війна: Гаяна може бути атакована Венесуелою

Британська розвідка повідомила, що днями може початися ще один військовий конфлікт. В цей раз противниками стануть Венесуела і Республіка Гаяна, яка володіє спірним регіоном Ессекібо. В чому причина спору і яка мета обох сторін?

Причина розбрату

В кожній війні влада озвучує дуже шляхетні слова, щоб виправдати мілітарні методи, але суть подібних конфліктів завжди зводиться до одного з двох пунктів:

  • розподіл сфер впливу;
  • матеріальні ресурси.

В даному випадку каменем спотикання стала територія Ессекібо. Вона становить дві треті частини всієї Гаяни і є ласим шматочком через великі запаси цінних природних ресурсів: тут є родовища нафти та цінних мінералів. 

Але в 2015 році у шельфі, який знаходиться біля берегів Ессекібо, було відкрито нові родовища нафти, що і стало кінцем спокійного життя для корінного населення.

Дві колонії

Спірним регіон став давно. Венесуела претендувала на нього, починаючи ще з періоду, коли її території були іспанськими колоніями, а територія Гаяни – колонією Британії. В 1899 році було офіційно визначено кордон між цими двома країнами, до чого долучились міжнародні арбітри, однак Венесуела довго не погоджувалась з тим, що Ессекібо відійшов Гаяні, постійно опротестовувала це рішення. 

У 1966 році Венесуелою було підписано нову попередню угоду зі Сполученим Королівством. Ця подія сталась в честь отримання Гаяною незалежності. Арбітражне рішення від 1899 року було анульовано, і прийнято рішення про проведення переговорів між двома країнами, щоб остаточно вирішити питання приналежності 159,5 тис метрів квадратних Ессекібо. 

Венесуела наполягає, що цей регіон – її, бо так зазначено в останній сумнівній угоді, а Гаяна вважає, що суперечку належить вирішувати в Міжнародному суді. 

Маятник коливається

Діалогу не сталося, і якщо раніше Венесуела вважала, що питання можна вирішувати переговорним шляхом, то після 2015 року її бажання прискорити події на свою користь значно зросло. Саме тому прийнято рішення про проведення референдуму, на якому буде вирішено надання венесуельського громадянства 125 тисячам мешканцям цього регіону. Чи хоче цього саме корінне населення Ессекібо і венесуельці також – питання риторичне, але референдум вже призначено на найближчу неділю.

Висловлювання обох країн стають все більш категоричними, а ескалацію напруженності засвідчують всі експерти. 

Більш того, в новинах вже є інформація про переміщення військ Венесуели в напрямку спірного регіону. США, в свою чергу, підтримали Гайяну, і направили туди керівництво 1 бригади. Вважається, що наступний тиждень стане вирішальним. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *