Ще одна гаряча точка: вибори в Тайвані загострили ситуацію в Азії

Політичні аналітики сходяться на думці, що Тайвань може стати наступною зоною масштабного конфлікту, який можна співставити з війною в Україні та на Близькому Сході. Це повʼязано з критичним моментом, що відбудеться найближчими вихідними – з виборами в Тайвані. 

На 13 січня в Тайвані назначені парламентські і президентські вибори. На тлі тиску, який постійно посилюється з боку Китаю, їх перебіг буде непростим. Наразі серед претендентів, які згідно з опитуваннями, очолюють рейтинги, є такі:

  • Демократична прогресивна партія на чолі з віце-президентом Цінде;
  • опозиційна партія Гоміньдан – виступає за зближення з Китаєм;
  • Тайванська народна республіка –  обирає курс нейтралітету. 

Останнім часом відрив між лідером і двома іншими партіями з цього рейтингу дуже швидко скорочується відрив, у пропекінського крила шанси збільшуються.

Загрозлива ситуація

Паралельно з цим постійно посилюється не лише політичний, а й військовий тиск з боку Пекіна:

  • над островом систематично зʼявляються військові літаки;
  • в акваторії кружляють кораблі китайського військового флоту;
  • посадовець КНР у відставці висловив Тайбею неприкриту погрозу.

Останній епізод – це заява колишнього заступника директора Управління у справах Тайваню Держради Китаю Ван Цзайсі про те, що питання про Тайванську протоку дійсно має перспективи перерости у військове протистояння, якщо на виборах в суботу переможе Демократична партія, яка притримується курсу незалежності від Китаю. Справа в тому, що крім незалежності ця політична сила виступає за зближення з США, а дві інші розглядають перспективу зближення з КНР, тому для Пекіна саме ці варіанти допустимі. 

Війна в цифрах

Військовий конфлікт ще не розпочався, а експерти вже рахують, які вигоди і збитки він принесе. Отже, основні цифри війни за незалежність Тайваню такі:

  • Тайвань – лідер ринку чіпів у світі, а Тайванський пролив – один з найбільш завантажених морських шляхів. Але економіка цієї країни у випадку війни буде зруйнована, що спричинить втрати ВВП 40%.
  • Війна за Тайвань коштуватиме світові 10,2% ВВП (10 трлн доларів) – це перевищує втрати від війни в Україні, пандемії і світової економічної кризи.
  • Втрата тайванського ринку чіпів спричинить руйнацію ВВП Китаю на 16,7%.
  • ВВП США впаде на 6,7% через збій ланцюгу поставок чипів (особливо це стосуватиметься Apple).

Крім того значно постраждає економіка Південної Кореї, Японії та інших країн.

Як не гірко усвідомлювати, але саме ці математичні підрахунки найчастіше визначають, яку зі сторін підтримуватимуть союзники і партнери.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *