Ще одна перемога “великого геополітика” Путіна: бази НАТО можуть зʼявитися в Балтиці

Аландські острови довгий час залишались територією, де згідно міжнародного документу щодо демілітарізації не могли розташовувати обʼєкти НАТО. Проте, політика Росії змушує переглядати устрій, який зберігався більше 160 років.

Чому демілітаризували

Аландські острови в Балтійському морі, про які йдеться, мають особливе розташування, бо знаходяться на стратегічно важливих шляхах. Саме через це вони були обʼєктом виключної уваги держав, які знаходились поруч. 

Численні проблеми викликали необхідність у 1856 році надати цій території статус демілітаризованої, про що було укладено низку домовленостей. 

Причина різких змін

Фінляндія, до складу якої входять Аландські острови як демілітаризований архіпелаг, почала розмови про те, що винятковий статус треба змінювати. Причин тому кілька:

  • Новий уряд Фінляндії. До влади прийшли правоцентристи на чолі з Петтері Орпо. Для нього питання посилення безпеки країни перед загрозою російської агресії, що продовжує рости, є першочерговим.
  • Війна в Україні. Повномасштабне вторгнення в Україну загострило протистояння РФ і Заходу, тому укріплення своїх мілітарних позицій стане для Росії головною ціллю. Це може викликати спробу захопити Аландські острови, адже наразі вони беззахисні.

Остаточного рішення з цього приводу ще немає, проте все більша кількість парламентарів погоджуються з тим, що такий захід дійсно необхідний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *