Щоб допомогти Молдові, Британія підтримуватиме Україну

Про серйозність ситуації в Молдові говорить те, які високопосадовці туди зачастили. З робочим візитом там побував Глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі. Від нього чекали зброю, але він розчарував своєю риторикою Кишинів.

Клеверлі сказав, що у плани Британії не входить стороннє спостереження за тим, як розпалюється обстановка в Молдові. Те, що за дестабілізацією стоїть Москва, як і у випадку з Грузією, англійці не сумніваються. Проте, озброєнням Велика Британія молдаванам не допоможе, бо у неї інша тактика. 

Допоможемо, але не вам

Голова МЗС заявив, що подальші події в Молдові прямо залежать від українського фронту, тому допомога молдавському народу буде виражатися в наданні зброї Києву. Саме здатність до протистояння російській навалі ЗСУ може стримати Росію від нападу на молдавські території. Про це він повідомив керівництву Молдови під час візиту.

Фінанси для латання дірок

Проте, певна підтримка від Великої Британії все ж таки буде. Це додаткова фінансова допомога:

  • 12 млн доларів для проведення економічних і політичних реформ;
  • 12 млн фунтів стерлінгів для боротьби з корупцією;
  • 600 тис фунтів стерлінгів для підготовки і проведення демократичних виборів у наступному році.

Дестабілізація в Молдові активізувалась влітку 2022 року, коли почали виникати антиурядові протести. Їх спонсором став олігарх Шор, який раніше був повʼязаний з Кремлем, а зараз переховується за кордоном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *