“Щоб знали”: з чим пов’язані масштабні військові навчання у Румунії

Міністерство оборони Румунії оголосило проведення масштабних мобілізаційних навчань на двох найбільших полігонах країни. За офіційною інформацією, захід проводиться у рамках підвищення боєздатності сил місцевої самооборони, а також посилення захисту народного господарства від “можливого нападу ззовні”. Низка аналітиків – як румунських, так і іноземних, ідентифікують інакше.

Чому інакше? Адже в документі Міноборони Румунії чорним по білому написано, що ці маневри здійснюються виключно з “мирною метою”. Мовляв, у цьому типі підготовки до потенційної війни зараз беруть участь представники МВС, служби порятунку та швидкої допомоги, а також тисячі громадян, які перебувають на резервному обліку в румунській армії.

А ось чому. Тренування, що отримали кодову назву “MOBEX HR-CV-23”, відбуваються за умов відносної секретності. У румунських повітах Харгіта та Ковасна, де фактично і розташовані головні військові полігони країни, місцевим жителям влади говорять буквально таке: “Не бійтеся вибухів. Поки проводяться навчання. Але нікому не кажіть про те, що кожного з вас можуть залучити до військових акцій”. Мовляв, щоб стратегічні супротивники знали силу Румунії. І боялися цієї сили.

Дивно, що міць горезвісних навчань бояться самі потенційні “захисники”.

Слід особливо відзначити, що в ряді повітів Румунії місцеві “резервісти” вже воліли виїхати на роботу та відпочинок до сусідніх держав Європейського союзу. “Таким чином, залучити до масштабних маневрів вдалося відносно невеликі сили резервістів, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Олександр Мітц. – Залишається говорити про одне: Румунія вкотре спробувала заявити про себе як про сильну державу, здатну себе захистити. Щоб знали вороги”.

Наскільки ефективним виявиться цей захист, ніхто не знає. А ось зведення з полів навчань “MOBEX HR-CV-23” приходять найоптимістичніші. Передбачаються, що так буде й надалі. Навчання продовжаться до кінця липня поточного року.

Потім офіційний Бухарест звітуватиме про проведення акції перед структурами Північноатлантичного альянсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *