Що буде з Україною без допомоги США

В Білому домі відверто говорять, що без фінансової допомоги Україну чекає крах, бо фіндопомога США вже майже два роки залишається пріоритетним джерелом протистояння російській агресії. Перспективи без цієї підтримки виглядають песимістично, але політика – це вміння постійно знаходити альтернативні варіанти. Чи працює над цим українська влада?

Проста математика

Незважаючи на те, що Президент Байден обіцяв зробити все можливе для ухвалення Сенатом виділення допомоги, голосування за розгляд відповідного законопроекту знову заблоковано. Голоси сенаторів розподілились таким чином:

  • “за” – 49 голосів;
  • “проти” – 51 голос.

Щоб законопроект почали розглядати, 60 конгресменів повинні проголосувати “за”. Отже, не вистачило 19 голосів. 

Причина блокування

Насправді, політичне “за” чи “проти” не завжди говорить про позицію сенатора стосовно України, як і в даному випадку. Основна причина ситуації, що склалася – вимога конгресменів зміцнити кордон з Мексикою, звідки прибуває багато незаконних мігрантів. На укріплення кордону потрібні фінанси, і це питання давно потребує рішення, але довго відкладається на потім. Саме тому Україна стала підходящим механізмом для політичного шантажу, як назвав це сам Байден. Конгресмени хочуть, щоб питання про допомогу Києву розглядалося разом з питанням про масштабні реформи у сфері міграції і надання притулку в США.

Адміністрація Байдена днями оголосила про виділення Україні 175 млн доларів, і якщо подальшу допомогу не затвердять, то це будуть останні кошти в даному напрямку. Таким чином ймовірність перемоги Росії в рази збільшиться.

Стріляти в економіку

Москва прекрасно розуміє, що економічне просідання України – найпростіший і найшвидший спосіб перемогти. Саме тому багато атак зконцентровано на руйнуванні системи українського експорту та енергоструктури. 

В свою чергу фінанси, які США виділяє Києву, йдуть на користь американській економіці. Американські національні інтереси залежать від підтримки союзників, серед яких крім Тайвані та Ізраїлю є і Україна. Більш того, перемога Росії в Україні майже неминуче призведе до конфлікту з НАТО через кілька років, що обернеться більшими витратами.

Вчасно змінити напрям

В України є три основні союзники:

  • ЄС;
  • США
  • Велика Британія. 

Якщо всі вони перестануть допомагати, то попереду чекатиме невідворотна поразка. Однак, якщо зусилля зосередять на собі два члени, які залишаються, то брак коштів буде перекрито.

Велика Британія вже заявила, що розглядає можливість збільшення фіндопомоги Україні, отже, робота в цьому напрямку з боку українських політиків ведеться. З ЄС ситуація складніша: тут збільшуються протиріччя на тлі приходу до влади нових політичних сил. 

Без фіндопомоги перспективи України такі:

  • грошове утримання ЗСУ доведеться урізати;
  • оборонно-промисловий комплекс не зможе забезпечувати потреби армії;
  • можливо, РФ захопить нові території.

Це найгірший сценарій, який шкодить не лише Україні, а і більшості західного блоку. Тому є велика ймовірність, що в життя він не втілиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *